PODRIJETLOM JE CRNOGORAC

KONTROVERZAN, HIPERAKTIVAN, IMPULZIVAN Zovu ga slovenskim Donaldom Trumpom: Hoće li ovaj čovjek postati novi predsjednik Dežele?

 
Boris Popovič

Kontroverzni, hiperaktivni i dugovječni koparski gradonačelnik Boris Popovič predao je kandidaturu za predsjednika Republike Slovenije na sljedećim predsjedničkim izborima, 22. listopada, i time krenuo u borbu protiv aktualnog predsjednika Boruta Pahora.

Dok u Kopru suvereno, usprkos raznim aferama i sudskim postupcima, vlada već 15 godina, Popovič, inače rodom Crnogorac, koji je u mladosti bio automobilski prvak i umalo poginuo u teškoj prometnoj nesreći na koparskoj zaobilaznici 2000. godine, sada je odlučio vladati i cijelom državom. Doduše, mediji mu pred drugim kandidatima ne daju prevelike izglede. Neki tvrde da će biti veliko iznenađenje ako dobije više od 10 posto glasova. Vjeruju da si zapravo želi utabati put do parlamenta, čiji su izbori iduće godine. Već je jednom pokušao, ali nije dobro prošao. Za njega kažu da je impulzivan, najprije skoči pa kaže hop, ali uvijek se snađe. Sa skoro svima se posvađao, ali se opet sa svima pomirio.

Slovenski Donald Trump

- Njegova je kandidatura neozbiljna i ne vjerujemo da će proći, ali treba vidjeti. Vrlo je osebujna ličnost, a neki kažu da je čak blizanac Donalda Trumpa. Opće je poznato da on i javno podržava njegovu politiku i način vođenja države. Popovič je nagao, ali ne može se reći da nije puno napravio za Kopar - kaže nam jedan ugledni slovenski novinar koji prati njegov rad. On sam, pak, kaže da se kandidirao jer želi promjene na državnoj razini.

- Promjene uspijevaju pokrenuti samo moćni lobiji koji sve rade u svom interesu. Ministri i drugi državni dužnosnici nikad nisu uspjeli ustvari steći kontrolu nad državnim aparatom. Mi to želimo promijeniti. Želimo postati učinkovita država koja će težiti razvoju i blagostanju građana - objašnjava nam Popovič koji, zanimljivo, ne pripada niti jednoj od parlamentarnih stranaka, već se kandidirao kao kandidat svoje stranke “Slovenija za vedno”. Cilj mu je oko sebe okupiti i druge nezavisne liste, nešto kao što je u Hrvatskoj napravio Most.

- Ta je ideja nastala još 2004. godine, kada smo kroz ideju zajedničke politike lokalnih vlasti povezali tri obalna mjesta, Kopar, Izolu i Piran, te smo u duhu udruživanja osnovali stranku “Slovenija je naša”, čija je zadaća našu ideju izdići na nacionalnu razinu. U Sloveniji trenutačno imamo puno velikih političkih stranaka koje se do danas nisu pokazale učinkovitima. Njihov je problem što često nemaju sluha za lokalne probleme i stoga gube kontakt s lokalnim stanovništvom. Zato imamo gradonačelnike koji se svakodnevno susreću s njihovim potrebama, a njihovo je iskustvo ključno u prenošenju dobre i pozitivne prakse na nacionalnu razinu - smatra Popovič.

Inače, već se više puta kandidirao za razne državne funkcije, a sa svojom je strankom “Kopar je naš” nastupao u koalicijama ili samostalno na parlamentarnim izborima, nikad se ne opredjeljujući lijevo ili desno. Doduše, vrlo se rijetko pojavljuje na sjednicama Gradskog vijeća, gdje vođenje prepušta drugima, i kažu novinari, dolazi samo onda kada se njemu sviđa. Isto tvrde i za njegov angažman u državnim tijelima.

Otkad je ušao u politiku, glatko pobjeđuje u Kopru, razvijenom industrijskom, lučkom i turističkom gradiću od 23 tisuće stanovnika. Mnogi kažu da su za to zaslužni njegov populizam i hiperaktivnost, nešto slično kao što to u Zagrebu radi Milan Bandić. Tako je na posljednjim lokalnim izborima dobio povjerenja čak čak 71 posto građana. Za njega protivnici govore čak i da je nedemokrat i totalitarist.

Trule jabuke

- To je tako jer je on jedan od običnih građana. Tako se ponaša, i svaki njegov gaf zbog toga se brzo zaboravi - saznajemo od jednog novinara.

Zanimljivo je da je tako premoćno pobijedio usprkos brojnim optužbama za zloupotrebu položaja i korupciju, ali i sudskim postupcima pa čak i činjenici da iza sebe ima pravomoćnu osudu na uvjetnu zatvorsku kaznu. Osam mjeseci nakon što je osvojio prvi mandat, završio je u pritvoru, a kasnije je oslobođen optužbi te je dobio i odštetu. I kasnije se vrlo često susretao s takvim problemima.

- Danas je, čini se, kada čitamo slovenske medije, moj jedini posao ići na sud. Otkad sam postao gradonačelnik, stalno se pokušava kazniti sve što radim u Kopru i pokušava me se prikazati kao najvećeg kriminalca. Velika većina postupaka vođenih protiv mene na kraju je “pala”. Navodi kako sam više puta pravomoćno osuđen, čak i zbog zloporabe položaja, su neistiniti. Jedina istina jest to da sam na sudu proglašen krivim onda kada sam javno izrekao što mislim. Bio sam kažnjen zbog verbalnog delikta, iako sam samo rekao istinu - pojašnjava Popovič. Kaže da već dugi niz godina upozorava na nepravilnosti slovenskog pravosudnog sustava, zbog čega je, tvrdi, nepravedno progonjen od početka svog mandata.

- I to samo zato što sam u politiku došao s ciljem da uvedem neke promjene, ali očito sam zadirao u dugogodišnje političke mreže koje su me se htjele riješiti kroz sudske procese. Takva je situacija u našem pravosudnom sustavu neprihvatljiva. Ne smijemo tolerirati suce i tužitelje koji bez dokaza ili s izmišljenim namjerama progone nevine ljude. Također je nedopustivo namjerno i neutemeljeno kazneno gonjenje s političkom pozadinom - rezolutan je Popovič. Dodaje da će se upravo tim pitanjem posebno pozabaviti pobijedi li na izborima iduće nedjelje.

- Prema najnovijim istraživanjima, samo 16 posto ljudi vjeruje našem pravosuđu. I to je tako zbog samo pet do deset posto trulih jabuka koje moramo eliminirati iz sustava što je moguće prije - dodao je Popovič koji je na čelo Kopra došao još 2002. godine, a pobijedio je predstavivši novi koncept grada pod nazivom “grad-poduzeće”. Odmah je prionuo na posao pa je tako Kopar u posljednjih 15 godina potpuno promijenio svoju sliku i za mnoge izvan tog grada, prije svega Istrane i Riječane, postao neka vrsta zamjene za Trst. Ovdje su niknuli brojni šoping centri, a izgrađen je i stadion. Iako ga mnogi doživljavaju kao tipični industrijski lučki grad, i tu je napravljen velik zaokret, pa se Kopar sve više okreće turizmu. Cijeli je ušminkan i sređen, a koparska riva uistinu može biti uzor mnogim jadranskim lučkim gradovima. I tu ga hvale i njegovi. Kad je to u pitanju, Koprani nemaju pritužbi.

Sve je moguće ako su iskreni

- Škole, vrtići, kulturne ustanove, sportski objekti, cestovna infrastruktura, samo su neki od naših uspješnih projekata. Kopar je postao sigurno i ugodno mjesto, kako za domaće stanovništvo, tako i za naše posjetitelje, o čemu se u vremenu prije mog prvog mandata nije moglo ni sanjati. Ukratko, dokazali smo kako je sve moguće ako su svi iskreni i ako postoji opće suglasje oko zajedničkog interesa i dogovora - smatra Popovič.

Zanimljivo je i njegovo mišljenje o arbitraži između Hrvatske i Slovenije koja, otkad je donesena presuda međunarodnog arbitražnog suda, puni stupce slovenskih i hrvatskih novina, ali i stvara pomutnju, posebno u obližnjem Piranskom zaljevu.

- Još sam uvijek uvjeren da je odluka arbitraže protivna interesima naše zemlje. Kao punopravna članica Europske unije imali smo svaku priliku da ustrajemo, prema našem mišljenju, na rješenju ovog problema prema sporazumu Drnovšek - Račan. Smatram da je taj sporazum bio najbolji mogući kompromis. U to je vrijeme Hrvatska bila samo kandidat za ulazak u EU i vjerujem da, bez rješavanja ovog graničnog pitanja, nikada nije smjela ni mogla postati punopravna članica. No, Borut Pahor, tada premijer, pod pritiskom Hrvatske skinuo je hlače, a sada imamo to što imamo. Moramo doći do dogovora o poštivanju sporazuma na diplomatski način.

Na silu možemo zaboraviti - zaključuje koparski gradonačelnik, koji bi da postane predsjednik, odmah uklonio žilet-žicu s granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:06