NIŠTA OD PLINOVODA

KRAH PROJEKTA JUŽNI TOK Putin od svega odustao: 'Ako ga Europa neće, onda ga neće ni biti'

Rusija se povlači iz projekta izgradnje plinovoda koji je s južne strane trebao zaobići Ukrajinu
 AFP

MOSKVA - Na konferenciji za novinare koju je u ponedjeljak održao u društvu turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana, ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da njegova zemlja u ovom trenutku ne može nastaviti s projektom izgradnje plinovoda Južnog toka. Dodao je da postoji mogućnost suradnje s Turskom na polju opskrbe plinom, ali u detalje nije ulazio.

Cijeli je projekt zapravo minirala Europska unija, koja je svojim članicama praktički zabranila nastavak sudjelovanja u njemu nakon izbijanja krize u Ukrajini, odnosno ruskog anektiranja Krima.

'Rusija je prisiljena povući se iz projekta Južnog toka zbog izostanka volje Europske unije da podrži taj plinovod tako da će plin biti preusmjeren drugim mušterijama', rekao je Putin.

'Vjerujemo da je stav Europske komisije bio kontraproduktivan. Zapravo, ne samo da Europska komisija nije bila od pomoći u implementaciji projekta, nego je, kao što možemo vidjeti, stvorila zapreke. Dakle, ako ga Europa ne želi, onda ga neće ni biti', dodao je ruski predsjednik.

Magistralni pravac Južnog toka nije bio zacrtan preko Hrvatske, ali je Lijepa naša na njega trebala izgraditi priključak. S druge strane, u Srbiji su svojedobno počele velike investicije zbog dolaska plinovoda, ali nije jasno što će sada biti s tim.

Nešto ranije u ponedjeljak, ruske su vlasti objavile da su donijele odluku o prodaji 19,5 posto udjela u naftnom divu Rosnjeftu, u kontekstu naglog pada cijena nafte koji zadaje glavobolje Rusiji, snažno orijentiranoj na izvoz energenata.

Ruska vlada ima ukupno 69,5 posto udjela u Rosnjeftu, a mediji su proljetos pisali, pozivajući se na izvore u vladi, da u konačnici planira smanjiti udio na 50 posto plus jednu dionicu.

Prema podacima na Rosnjeftovoj internetskoj stranici, drugi je veliki dioničar British Petroleum s 19,75 posto udjela, a ostalim se dionicama slobodno trguje na burzi.

Prije današnje objave vladine odluke direktor Rosnejfta Igor Sečin kazao je novinarima da u kompaniji pozitivno gledaju na zamisao o prodaji državnog udjela u dvije tranše. Cijena dionice u privatizaciji bit će 8,12 dolara, prenosi agencija Itar-Tass Sečinove riječi.

Privatizacija 19,5-postotnog udjela države u Rosnjeftu planirana je za 2015. godinu, a savezni proračun bi na toj transakciji mogao ostvariti prihod od 8,5 milijardi dolara, kazao je u kolovozu ruski ministar financija Anton Siluanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:54