STRAVIČAN NAPAD

KRVOPROLIĆE U PARIZU Na ulici zaklao policajca i njegovu ženu, ranio im sina: Ja sam borac IS-a

Ilustracija
 REUTERS / REUTERS

U jeku Europskog nogometnog prvenstva i izuzetno snažnih sigurnosnih mjera iz Pariza stiže vijest o fatalnoj talačkoj krizi.

U predgrađu Yvelinesu blizu Versaillesa napadač je u ponedjeljak oko 20:30 nožem pred obiteljskom kućom devet puta izbo i usmrtio jednog policajca, navodno svog susjeda, nakon čega se zabarikadirao u kući te njegovu suprugu, također policajku, i njihovo dijete uzeo za taoce.

Zatim je ubio i ženu, što je oko ponoći isprovociralo munjevitu akciju policijskih specijalaca koji su pozvani na mjesto događaja. Upali su u kuću i uslijedila je razmjena vatre tijekom koje se čulo i nekoliko eksplozija.

U konačnici su specijalci našli mrtvo tijelo žene te ranjenog trogodišnjeg dječačića, koji je sada na sigurnom.

Napadač je također mrtav, no nije jasno je li život izgubio uslijed intervencije specijalaca ili je počinio suicid. Francuska agencija AFP izvijestila je da je napadač tijekom neuspjelih pregovora s policijom rekao kako je on borac Islamske države, a i novinska agencija ISIS-a Amaq izvijestila je da je za krvoproliće odgovoran njezin borac.

Svjedoci tvrde da je, dok je zabadao nož u policajčev trbuh, napadač, navodno u 20-im godinama, urlikao 'Allahu Akbar'.

Tijekom talačke drame u ulici u kojoj se sve događalo bila je isključena javna rasvjeta, a čitavo je susjedstvo bilo evakuirano.

O svemu se oglasio i ured predsjednika Francoisa Hollandea, iz kojeg je za utorak najavljen krizni sastanak o ovom zločinu u Elizejskoj palači.

Prema dosad raspoloživim podacima, ubijeni policajac bio je jedan od zapovjednika lokalne policije, a glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet jedva susprežući suze je rekao da je policija pretrpjela enorman gubitak.

Istragu krvoprolića preuzeo je antiteroristički policijski odjel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:39