SVEMU DOĐE KRAJ

KSENIJA PAVLOVIĆ PROTIV TRUMPA Hrabra novinarka oglušila se na striktne naredbe Bijele kuće, sad je slave kao novu heroinu

 
 Twitter/Reuters

Redovite dnevne konferencije za novinare u Bijeloj kući, od kad je u nju ušao Donald Trump, dobile su znatno veću pažnju medija, no odnedavno je, uslijed niza skandala u kojima se novopečeni predsjednik našao, uveden čitav niz restrikcija pa je presice glasnogovornika u zadnje vrijeme najčešće moguće pratiti bez uključenih televizijskih kamera ili audio uređaja, o prijenosu uživo da se i ne govori.

Novinari već tjednima svakodnevno nastoje voditi bitku s uredom za odnose s javnošću, kritizirajući Bijelu kuću zbog ovakvog tretmana i nerijetko tvrdeći da presice bez uključenih kamera nemaju nikakvog smisla.

Jednako tako, svako malo se javljaju ideje da se pravila koja je nametnula Bijela kuća naprosto prekrše i da netko konačno uključi kameru.

U srijedu je to prva učinila novinarka porijeklom iz Srbije Ksenija Pavlović, koja radi kao glavna urednica web stranice Pavlovic Today, a usto je i akreditirana dopisnica u Bijeloj kući.

Kako piše Washington Post, ova bivša profesorica političkih znanosti na Yaleu je, bez obzira na zabranu, odlučila preko aplikacije Periscope emitirati audio zapis brifinga i time je potaknula svojevrsnu revoluciju.

Iako je kvaliteta zvuka loša, jasno se može čuti zamjenica glasnogovornika Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders kako održava presicu. Prijenos je prvo trajao 17 minuta, a nakon kraćeg prekida nastavljen je sljedeću 31 minutu, a sve se moglo pratiti putem Ksenijinog profila na Twitteru.

Iako Pavlović nije među poznatijim izvjestiteljima iz Bijele kuće te je njezin prijenos u početku privukao mali broj ljudi (prvi je pratilo njih 37, drugi 41 osoba), ovaj buntovni potez privukao je veliku pažnju drugih novinara.

Velike televizijske kuće poput CNN-a, Fox Newsa ili MSNBC-a do sada su brifinge - one koje su smjeli snimati, a najčešće su to bile varijante u kojima je dozovoljeno bilo snimati samo zvuk, a ne i sliku - emitirali s odgodom, te su poštovali želje Bijele kuće.

Mnogi se sada pitaju hoće li i ostali novinari pronaći inspiraciju u ovom potezu Ksenije Pavlović te jednostavno zanemariti zabrane Trumpovog tima i uživo javnosti predstaviti sva događanja s prestižne adrese u Washingtonu.

U Bijeloj kući zasad nisu komentirali ovo kršenje pravila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:49