BAHATI DIVLJAK

LOCIRAN NASLJEDNIK RED BULLOVOG CARSTVA? Ferrarijem pregazio policajca, vukao ga više od 100 metara i pobjegao s mjesta zločina

Oštećeni Ferrari Vorayutha Yoovidhayje
 Stringer / REUTERS

Prema tvrdnjama tajlandske policije, nasljednik Red Bullovog carstva Vorayuth Yoovidhaya (32), koji se traži zbog upletenosti u smrtni slučaj policijskog službenika u Tajlandu, pobjegao je u Singapur, piše BBC. Vorayuth Yoovidhaya je unuk Chalea Yoovidhayje, suosnivača Red Bulla.

Vlasti tvrde da je Yoovidhaya Tajland napustio prošlog utorka, par dana prije nego što je za njim izdan uhidbeni nalog jer se nije pojavio na sudu kako bi odgovorio na optužbe da je skrivio smrt policijskog službenika. Singapurska policija i kontrola zračne plovidbe nisu komentirali slučaj.

Associated Press je izvijestio da im je singapurska zračna luka potvrdila da je Yoovidhayjin privatni zrakoplov u Singapuru najranije od utorka. Predstavnik Zračne luke Seletar, zračne luke na koju slijeću privatni zrakoplovi, rekao je da oni takve informacije ne puštaju u javnost.

Singapur i Tajland nemaju potpisan ugovor o izručivanju, međutim te dvije države često surađuju kada se radi o transnacionalnim slučajevima.

Podsjećamo, Yoovidhaya je 3. rujna 2012. godine navodno tijekom prebrze vožnje automobilom marke Ferrari udario policijskog službenika Wichiana Klanpraserta dok se ovaj vozio motorom u bangkoškoj ulici Sukhumvit. Yoovidhaya je policijskog službenika automobilom vukao više od 100 metara prije nego što je napustio mjesto zločina.

Policemen examine a damaged Ferrari at the home of the late Redbull founder Chaleo Yoovidhaya in Bangkok September 3, 2012. Chaleo's grandson, Vorayuth Yoovidhaya, has been accused of killing a policeman while driving the car. Picture taken September 3, 2012. REUTERS/Stringer  (THAILAND - Tags: SOCIETY CRIME LAW) THAILAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN THAILAND - RTR37GLJ
Stringer / REUTERS

Oštećeni je automobil poslije pronađen ispred luksuzne kuće u vlasništvu jedne od najbogatijih obitelji na Tajlandu. Kada su htjeli uhititi osobu koja je upravljala Ferrarijem, uhitili su vozača koji je u tom trenutku radio za obitelj, a ne Yoovidhayju. Poslije je tek otkriveno da je Yoovidhaya upravljao Ferrarijem u trenutku nesreće. Yoovidhaya je pao na alkotestu, međutim rekao je pao na testu jer je pio kod kuće poslije nesreće.

Yoovidhaya je nakon incidenta uhićen, međutim ubrzo je pušten. Nakon toga se nikada nije odazvao na poziv policije.

Tajlandske su se vlasti zbog ovog slučaja našle na udaru kritika zbog prevladavajućeg mišljenja da tajlandske elite u policiji i drugim javnim službe uživaju posebni tretman.

Yoovidhaya se opetovano odbio odazvati na tjeralicu koju je izdala tajlandska policija u kojoj ga se tereti za prebrzu vožnju, neopreznu vožnju koja je rezultirala smrću te napuštanje mjesta nesreće. Neki od tih zločina, kao što je onaj za prebrzu vožnju, u međuvremenu su otišli u zastaru.

Ako Yoovidhayju proglase krivim za neopreznu vožnju, mogao bi ići u zatvor na 10 godina. Zastara u tom slučaju nastupa 2027. godine.

Yoovidhayjini predstavnici su svaki puta rekli da se ne može javiti u policiju jer je ili na poslovnom putu ili bolestan.

Tajlandski mediji pišu da je tajlandska policija rekla da je Yoovidhaya u Singapur otputovao 25. travnja, ali da ga nisu mogli zaustaviti jer je uhidbeni nalog za njegovo hapšenje izdan 26. travnja. Glasnogovornik policije je rekao da mu nisu zabranili putovanje budući da je optužen za neopreznu vožnju, a ne za vožnju sa zločinačkom namjerom.

Tajlandski istražitelji sada žele Yoovidhayji oduzeti putovnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:05