NEIZVJESNA SUDBINA LINDE WENZEL

MLADA NJEMICA KOJA JE PRONAĐENA U RUŠEVINAMA MOSULA PROGOVORILA O SVOM BIJEGU U ISIS 'Vjenčali smo se preko telefona, nedugo poslije je ubijen'

16-godišnjakinja kaže da ju je druga djevojka tijekom razgovora putem interneta nagovorila da pređe na islam
 Screenshot

Linda Wenzel, njemačka tinejdžerica i članica tzv. Islamske države koja je u Iraku osuđena na smrtnu kaznu, tvrdi da ju je za pristupanje džihadistima "pripremila" Jordanka s kojom je pričala putem interneta, piše The Independent.

Iračke su snage uhitile 16-godišnju Wenzel tijekom oslobađanja Mosula od ISIS-a. Tinejdžerica je potom optužena da je kao članica islamističke skupine sudjelovala u sukobima u Iraku. Wenzel te optužbe odbacije kao neistinite.

Wenzel se trenutno nalazi u bagdadskom zatvoru, a o njezinoj će sudbini odlučivati irački sudovi. Irački je premijer prošlog mjeseca rekao da je moguće da će Wenzel biti osuđena na smrt ako se utvrdi da su zločini za koje se tereti dovoljno teški.

Tinejdžerica tvrdi da ju je djevojka koja joj se predstavila kao Fatema 2016. godine tijekom razgovora na internetskim forumima za džihadiste uvjerila da se prebaci na islam. Wenzel je kao 15-godišnjakinja pobjegla od kuće kako bi postala supruga Čečenca Abu Usame al-Shisanija, ISIS-ovog borca s kojim ju je Fatema upoznala.

Wenzel kaže da se al-Shisaniju požalila da ima problema kod kuće i da ju je on nagovorio da pobjegne. Čečenac joj je također obećao da će je oženiti ako se pridruži ISIS-u. Rekao joj je i da joj može nabaviti dokumente koji su joj potrebni kako bi otputovala u Tursku.

Kada je Wenzel stigla u Tursku, al-Shisani je već bio u Siriji, međutim Wenzel tvrdi da se par vjenčao "preko telefona". Par se vrlo brzo poslije tog mimoilaženja susreo te su nakon prelaska tursko-sirijske granice stigli u Mosul.

Tinejdžerica tvrdi da je njezin muž ubijen tri mjeseca nakon što su stigli u Mosul te da su džihadisti odbili njezinu molbu da se vrati kući. Wenzel je udovica borca dobila džeparac od 200 američkih dolara (1279 kuna).

Wenzel su u srpnju ove godine pronašli u jednom podrumu u Mosulu nakon što je godinu dana provlema u Iraku.

Izvori u iračkoj obavještajnoj zajednici tvrde da je Wenzel sudjelovala u borbenim akcijama, dok tinejdžerica kaže da je bila kućanica.

Prema dostupnim informacija, Njemica se pod hitno želi vratiti u Njemačku zbog straha da bi zbog svog članstva u ISIS-u mogla završiti u zatvoru ili biti osuđena na smrt vješanjem.

Irački premijer Haider al-Abadi prošlog je mjeseca rekao da bi se Wenzel moglo suditi kao odrasloj osobi, unatoč tome što ima samo 16 godina. "Tinejdžeri za određene zločine kao što su sudjelovanje u ubijanju nevinih ljudi mogu kazneno odgovarati kao odrasle osobe", rekao je.

Wenzel se trenutno nalazi u zatvoru u bagdadskoj zračnoj luci. Irački su dužnosnici rekli za Associated Press da su "stotine" navodnih mladenki ISIS-a strpali u zatvore oko Mosula i u samom gradu. Među njima ima državljanki Belgije, Francuske, Sirije i Irana.

Irak je prošle godine objesio 88 osoba osuđenih za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

U slučaju da se vrati u Njemačku, Wenzel bi zbog svojih postupaka mogla završiti u zatvoru na minimalno jednu, a maksimalno 10 godina. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova radi na tome da se djevojku vrati u njezinu domovinu, međutim kako Irak i Njemačka nemaju potpisan sporazum o izručivanju, još se ne zna hoće li to uopće biti moguće.

Irački novinar Amir Musawy susreo se s Wenzel nakon njezinog uhićenja te tvrdi da tinejdžerica ne razumije do kraja u kakvoj se situaciji zbog svojih djela nalazi. "Rekla mi je da samo želi kući, da se osjeća kao da je bila na putovanju koje joj se nije svidjelo", rekao je Musawy.

"Samo želim otići odavdje. Želim pobjeći od rata, od oružja, od buke. Želim vratiti kući svojoj obitelji", navodno je rekla Wenzel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:50