GROZNE POSLJEDICE

MLADA TELEVIZIJSKA NOVINARKA UMRLA OD PREVIŠE POSLA Odradila je 159 prekovremenih radnih sati u samo jednom mjesecu, otkazalo joj srce

 
 Yuya Shino / REUTERS

Slučaj smrti japanske novinarke Miwe Sado (31) ponovno je pokrenuo pritisak na vladajuću strukturu u toj zemlji da riješi problem sve većeg broja smrti vezanih uz prekovremeni rad. Japan će još jednom preispitati zakon o radu nakon što su inspektori zaključili da je Sado umrla od posljedica prekovremenog rada.

Miwa Sado radila je na japanskoj javnoj televiziji NHK u Tokiju. Ostvarila je kobnih 159 prekovremenih sati i imala je samo dva slobodna dana u jednom mjesecu. Ubrzo nakon toga, u srpnju 2013. otkazalo joj je srce. Odjel za rad pri ministarstvu zdravstva njezinu je smrt pripisao karošiju, smrti zbog posla, no za njezin se slučaj nije znalo do ovog tjedna kad je njezin bivši poslodavac odlučio cijelu priču plasirati u javnost, piše Guardian.

Očekuje se da će Sadina smrt pokrenuti promjenu premda se o fenomenu karošija već godinama priča.

Matsuri Takahashi imala je samo 24 godine kad se ubila u travnju 2015. Službeni uzrok smrti pripisan je stresu na poslu i prevelikom broju prekovremenih radnih sati. Radila je više od 100 prekovremenih sati mjesečno, i tako nekoliko mjeseci prije smrti. Nekoliko tjedana prije samoubojstva na svojim je profilima na društvenim mrežama objavljivala uznemirujuće poruke poput: ‘Želim umrijeti’ i ‘Fizički i mentalno sam slomljena’.

/ Reuters

Njezin je slučaj pokrenuo debatu na nacionalnoj razini. Premijer Shinzō Abe osvrnuo se na kulturu rada koja često prisiljava zaposlenike na prekovremeni rad kako bi pokazali predanost, čak i kad ima premalo dokaza da takav pristup povećava produktivnost.

S obzirom da u Japanu ne postoji zakonsko ograničenje broja radnih sati, vlada predlaže da se ta brojka svede na maksimalnih 100 i da se uvedu kazne za tvrtke koje dozvoljavaju prekoračenje tog limita. No, mnogi smatraju da je i to previše. Prvo nacionalno istraživanje o karošiju prošle godine pokazalo je da svakoj petoj zaposlenoj osobi prijeti rizik od smrti od pretjerane posvećenosti poslu. U godini dana više od 2.000 ljudi počini samoubojstvo vezano uz karoši, dok još deseci preminu od srčanih ili moždanih udara te drugih zdravstvenih stanja i oboljenja zbog previše posla.

, Image: 2515476, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Istraživanja pokazuju da Japanci rade neusporedivo duže od kolega na Zapadu. U prosjeku su 2015. godine uzeli samo 8,8 dana godišnjeg odmora što je više nego upola manje od dozvoljenog.

Masahiko Yamauchi s NHK-a rekao je da Sadina smrt odražava ‘problem društva u cjelini’. Rekao je da su čekali četiri godine da objave informaciju javnosti iz poštovanja prema obitelji. ‘Čak i danas, nakon četiri godine, ne možemo prihvatiti da je naša kći doista umrla. Nadamo se da tuga slomljene obitelji neće biti uzalud’, rekli su Sadini roditelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:55