USS MASON

NAPADNUT AMERIČKI RAZARAČ! 'Nismo uzvraćali vatru, ali učinit ćemo sve da zaštitimo naše brodove i posade'

 Karl Ronstrom / REUTERS

Američki razarač Mason napadnut je u nedjelju s dva projektila ispaljenih s područja Jemena koje kontroliraju hutski pobunjenici.

Incident se dogodio kod Bab al-Mandaba u blizini južne obale Jemena, a srećom, kako je rekao za Reuters glasnogovornik američke vojske, niti jedan od brojektila nije pogodio brod.

Ovaj napad dogodio se svega tjedan dana nakon što su Huti napali i brod Ujedinjenih arapskih emirata, što samo potvrđuje činjenicu da su Amerikanci ponovno ušli u rizičan jemenski sukob.

Naime, američka vlada ovog je vikenda obnovila svoju podršku Saudijskoj Arabiji i njihovoj koaliciji koja se boji protiv Huta, a sve nakon što je ponovno došlo do velikog broja civilnih žrtava.

Saudijska Arabija i SAD krive iranske Šite za nabavku oružja Hutima, što Teheran oštro odbija.

Glasnogovornik američke vojske izjavio ja kako s Masona nisu uzvraćali vatru, no nema sumnje da će kao i Saudijci, čije je brod također napadnut prošlog tjedna, ovaj napad smatrati 'terorističkim činom'.

Inače, Bab al-Mandab strateški je iznimno važan jer dnevno kroz njega prođe 3,4 milijuna barela nafte dnevno.

'Učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi garantirali sigurnost našim brodovima i posadama', oštro su poručili su iz američke administracije.

Arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom u proljeće 2015. godine uključila se u građanski rat u Jemenu. Od ožujka prošle do kolovoza ove godine u tom je ratu poginulo više od 10 tisuća ljudi, od čega 3.800 civila, navodi UN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:33