ZATEGNUTI ODNOSI

NATO POJAČAVA SNAGE NA GRANICI S RUSIJOM! 'Ujedinjeni smo i odlučni, ovo je povijesna odluka!'

 REUTERS

Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg u subotu je na summitu u Varšavi na kojem je odlučeno jačanje vojne nazočnosti Saveza uz granicu s Rusijom pozvao tu zemlju da prekine "političku, vojnu i financijsku potporu separatistima" koji se na istoku Ukrajine bore protiv vlade u Kijevu.

Stoltenberg je to kazao na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom po završetku summita na kojem je donesena odluka o raspoređivanju četiriju multinacionalnih bojni u baltičke zemlje i Poljsku radi odvraćanja od potencijalne ruske prijetnje.

NATO je na summitu u petak i subotu u Varšavi obznanio jedinstvo suočen s tri velika izazova, a to su terorizam koji predstavlja trenutačnu i izravnu prijetnju, Rusija i nestabilnosti na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi.

Ti izvori zabrinutosti su tako poredani u završnoj izjavi koju je usvojilo 28 zemalja članica Atlantskog saveza, među kojima i predsjednik Barack Obama.

"Djelovanje Rusije, posebice u Ukrajini, krši red na temelju pravila u Europi", navodi se u dokumentu.

Tijekom summita, NATO i njegovi čelnici potvrdili su da žele razgovarati s Moskvom i ocijenili da Rusija ne predstavlja neposrednu prijetnju.

"Ujedinjeni smo", izjavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg drugog dana summita.

"Obično su summiti NATO-a sačinjeni od 99 posto dosade i 1 posto histerije. Sada to nije bio slučaj, bio je to dosta usklađen", rekao je jedan francuski diplomat.

"Ne vidimo izravnu prijetnju prema nekom savezniku NATO-a koja bi dolazila od Rusije", rekao je Stoltenberg u subotu.

"Jaka obrana i konstruktivni dijalog obveze su na kojima se temelji naš odnos s Rusijom", ponovio je.

U tom duhu 28 šefova država i vlada je odlučilo rasprediti četiri bataljuna u baltičkim državama i u Poljskoj, što je potez bez presedana prema Moskvi nakon Hladnog rata.

"To je povijesna odluka. NATO je vrlo jasno pokazao da smo ujedinjeni i odlučni", rekao je estonski premijer Taavi Roivas.

Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov u subotu je oštro kritizirao odluku NATO-a o raspoređivanju dodatnih snaga na svojim istočnim granicama i optužio je Savez da je počeo pripreme za eskalaciju Hladnog u vrući rat.

"Oni samo pričaju o obrani, a zapravo se pripremaju za ofenzivne operacije", istaknuo je Gorbačov, prenosi ruska agencija Interfax.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:13