AVION EGYPTAIRA

Našli dijelove Airbusa? Terorizam nije isključen, ali stručnjaci imaju novu teoriju o uzroku

Zrakoplov EgyptAira srušio se u Sredozemnom moru
 Reuters

Što dosad znamo o nestanku zrakoplova EgyptAira na letu MS804:

1. Zrakoplov je iz Pariza poletio u srijedu u 23:09, a u Kairo je trebao sletjeti u četvrtak u 3:05. Kontakt sa zrakoplovom izgubljen je u 2:30, oko 280 kilometara od egipatske obale, kazale su tamošnje vlasti. Na putu prema Kairu avion je u jednom trenutku letio i iznad Hrvatske.

2. Na zrakoplovu je bilo 66 osoba, od čega 56 putnika i 10 članova posade. EgyptAir je objavio nacionalnosti svih putnika, među kojima nema hrvatskih državljana.

3. Grčki izvori tvrde da se zrakoplov srušio 130 nautičkih milja od grčkog otoka Karpathos, u egipatskom zračnom prostoru.

4. Francuski predsjednik François Hollande prvi je potvrdio da se zrakoplov srušio.

5. Grčki ministar obrane rekao je da je avion naglo mijenjao smjer i gubio visinu prije nestanka s radara. Bilo je i dojava o plamenoj kugli na nebu blizu lokacije nestanka, ali one nisu potvrđene. Neki stručnjaci misle da to upućuje na incident u kokpitu prije pada zrakoplova.

6. Teroristički napad je vjerojatniji uzrok pada zrakoplova od tehničkog kvara, rekao je egipatski ministar za civilinu avijaciju.

7. U tijeku je potraga za ostacima zrakoplova u koji su uključeni egipatski brodovi i avioni te dva grčka aviona i fregata.

8. Grčka fregata pronašla je moguće ostatke aviona 80 kilometara južno od mjesta gdje je nestao.

NOVO 15:46 - Osim informacija da su pronađena dva plastična dijela sa zrakoplova, strani mediji, među njima AFP i Guardian, javljaju da je posada egipatskog aviona koji sudjeluje u potrazi uočila još neke dijelove koji plutaju u moru.

Brodovi su poslani na to područje da istraže o čemu je riječ.

--------------------------

15:21 - Fathy je potvrdio da nije zaprimljen signal sa zrakoplova nakon pada, već je riječ o pogrešci neke osobe iz egipatskog ministarstva koja je krivo prenijela drugu informaciju.

--------------------------

15: 15 Više brodova i dalje traži ostatke aviona, što se može vidjeti na prikazu Marine Traffica.

--------------------------

15:06 - Sherif Fathy, egipatski ministar za civilnu avijaciju nakon mnogih pitanja novinara napokon je priznao da je terorizam "vjerojatnija opcija za pad nego kvar na avionu".

--------------------------

14:57 - Pronađeni su ostaci aviona 80 kilometara južno od mjesta gdje je nestao s radara, piše Reuters.

Neimenovani izvor iz grčkih vlasti rekao je da se radi o dva bijelo-crvena plastična dijela s nestalog zrakoplova koji su plutali u Sredozemnom moru, a koje pronašla grčka fregata.

Lokaciji na kojoj su ostaci pronađeni nalazi se 370 kilometara južno od otoka Krete.

Grčka državna televizija TV ERT objavila je sličnu informaciju, kazavši da su na istom području locirana dva objekta "narančaste boje".

--------------------------

14:45 - Egipatski ministar za civilnu avijaciju Sherif Fathy tijekom press konferencije je izjavio da "nije sretan" s mnoštvom teorija koje se javljaju u vezi nestanka i pada aviona EgyptAira. Potvrdio je da je avion prije Pariza stao u Tunisu te dodao da nije upoznat s nikakvim indicijama da je riječ o terorističkom napadu.

Također je dodao da se ništa ne može zaključiti iz dojava o "velikom bljesku na nebu" koji se navodno vidio blizu zadnje poznate lokacije zrakoplova.

--------------------------

14:15 - Egipatski ministar za civilnu avijaciju kazao je da ne može isključiti teroristički napad ili tehnički kvar kao uzrok nestanka aviona.

--------------------------

13:41 - Grčki ministar obrane Panos Kammenos objasnio je da su posljednje 2 minute leta MS804 koje su njihovi kontrolori uspjeli pratiti bile "kritične":

- U te dvije minute avion je prvo skrenuo 90 stupnjeva prema lijevo te pao s visine 37 000 stopa (11 300 metara) na visinu od 15 000 stopa (4500 metara) . Nakon toga je skrenuo 360 stupnjeva prema desno spustivši se na visinu od 10 000 stopa (3000 metara) prije nego je nestao nekih 15 milja unutar egipatskog zračnog prostora - kazao je Kammenos koji također potvrdio da su Grci za potrebe potrage u zrak digli i F-16 lovce.

--------------------------

13:31 - Naglo okretanje zrakoplova prije nego što je nestao, a koje je potvrdio grčki ministar obrane, sugerira da je došlo do incidenta u kokpitu, rekao je za BBC stručnjak za avijaciju Paul Charles. Po njegovom mišljenju to bi teorije o projektilu ili eksplozivnoj napravi učinilo manje vjerojatnima.

--------------------------

13:28 - Ostaci zrakoplova još uvijek nisu pronađeni, kažu grčke i egipatske vlasti.

--------------------------

13:19 - AFP je na Twitteru objavio kartu koja otkriva zadnju poznatu lokaciju aviona.

--------------------------

13:04 Grčki ministar obrane rekao je da se zrakoplov srušio s visine od 22 000 stopa (6700 metara) i naglo se okrenuo 90 stupnjeva ulijevo pa 360 stupnjeva udesno prije nestanka, prenose AFP i Reuters.

--------------------------

12: 31 - Francuski predsjednik François Hollande potvrdio je da se zrakoplov srušio, prenosi AFP. Ova je prva službena potvrda da se zrakoplov sa 66 putnika srušio.

- Na temelju informacija koje smo prikupili možemo potvrditi da se zrakoplov srušio i nestao. Moramo saznati što se dogodilo, to je naša dužnost. Moguće je da se radi o teroristima, ali u ovom stadiju prvo moramo izraziti solidarnost s obiteljima i saznati prave razloge katastrofe. Doći ćemo do istine - zaključio je Hollande.

--------------------------

12:22 - Šef Grčke kontrole leta uvjeren je da je zrakoplov EgyptAira pao u more:

- Nema šanse da je zrakoplov još u zraku. Nažalost, vrlo vjerojatno je na dnu mora.

--------------------------

11:47 - Eksperti za avijacijsku sigurnost kažu da je pad aviona potencijalno uzrokovala esklozivna naprava. Više pročitajte OVDJE.

--------------------------

11:29 - U svojoj izjavi o suradnji s francuskim vlastima, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova govori o "padu aviona", piše BBC.

--------------------------

11:05 - Obitelji putnika koji su bili na letu MS804 stižu na aerodrom u Kairu.

Unidentified relatives and friends of passengers who were flying in an EgyptAir plane that vanished from radar en route from Paris to Cairo react as they wait outside the Egyptair in-flight service building where relatives are being held at Cairo International Airport, Egypt May 19, 2016.      REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
REUTERS
Obitelji nestalih putnika stigle su na aerodrom u Kairu

--------------------------

10:44 - U dijelu Sredozemlja u kojem je nestao avion nebo je bilo čisto, bez oluja, prenosi BBC. To vrlo vjerojatno isključuje vremenske uvjete kao razlog nestanka ili pada aviona.

--------------------------

10:37 - S obzirom da je egipatska vojska objavila kako "nikakav poziv" nije primljen sa zrakoplova EgyptAira, stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Istodobno je egipatski premijer Sherif Ismail u četvrtak izjavio da je u tijeku potraga za nestalim zrakoplovom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam.

"Operacije potrage su u tijeku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio zrakoplov u trenutku gubljenja veze", kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

--------------------------

9:52 - Izvor s jednog grčkog aerodroma javlja da se zrakoplov srušio 130 nautičkih milja od grčkog otoka Karpathos, u egipatskom zračnom prostoru, prenosi AFP.

--------------------------

9:36 - Egipatsko ministarstvo za civilnu avijaciju poslalo je izjavu u kojoj se kaže da je "prerano donositi zaključke o tome što se dogodilo s avionom".

--------------------------

9:28 - Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault ponovio je da su francuske vlasti spremne pomoći s potragom:

- Treba se napraviti sve moguće da se pronađe avion, zato smo u kontaktu s egipatskim vlastima. Mobilizirali smo naše vojne avione i brodove.

--------------------------

9:22 - Egipatska vojska kaže da nisu primili poziv u pomoć s aviona, javlja AFP preko Twittera. To je u suprotnosti s ranijim informacijama koje su iznijeli službenici EgyptAira.

--------------------------

9:12 - Neimenovani službenik egipatskih vlasti kazao je da se avion EgyptAira vjerojatno srušio u Sredozemno more, piše Independent.

--------------------------

9:06 - Izvor iz grčkog ministarstva obrane naveo je da vlasti ispituju i dojavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je izvijestio o "plamenu na nebu" nekih 130 nautičkih milja južno od otoka Karpathosa, prenosi Reuters.

--------------------------

9:02 - U potragu za nestalim avionom uključeni su egipatska mornarica, zračne snage i obalna straža, kažu iz Kaira, a prenosi Guardian.

Grčka se također pridružila potrazi s dva aviona i jednom fregatom. Po potrebi će poslati i helikoptere.

--------------------------

8:50 - Grčki kontrolori leta su kazali kako su razgovarali s pilotom nestalog aviona dok je letio iznad otoka Kea, što je vjerojatno zadnja komunikacija s posadom nestalog zrakoplova.

- Pilot nije spominjao nikakve probleme - rekao je Kosta Litzerakis, voditelji grčkog odjela za civilnu avijaciju.

--------------------------

8:33 - EgyptAir je preko svojeg Twitter profila potvrdio da su u 4:26 po lokalnom vremenu ipak primili poziv u pomoć s leta MS804, Vjerojatno se radi o signalu koji je automatski odaslan s uređaja koji određuje lokaciju.

--------------------------

8:20 - Francuske vlasti surađuju s egipatskima po pitanju nestalog aviona, a oglasio se i premijer Manuel Valls:

- U kontaktu smo s egipatskim vlastima, civilnim i vojnim. Egipatske vlasti već su poslali avione prema mjestu gdje je nestao zrakoplov EgyptAira, a Francuska će pomoći ako se to od nas zatraži.

U ovom trenutku ne možemo isključiti ni jednu teoriju oko nestanka - kazao je Valls.

--------------------------

8:04 - Egipatski brodovi su na putu prema mjestu iznad kojeg je zadnji put uspostavljen kontakt sa zrakoplovom, javlja BBC. Potrazi su se pridružila i dva grčka aviona.

--------------------------

7:57 - EgyptAir kaže da su kontakt sa zrakoplovom izgubili iznad Sredozemnog mora, 280 kilometara od egipatske obale.

--------------------------

7:48 - EgyptAir je objavio državnu pripadnost svih putnika u nestalom zrakoplovu. Na letu je bilo 30 Egipćana, 15 Francuza, 2 Iračana te po jedan državljanin/ka Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.

--------------------------

7:43 - Iz Egypt Aira su kazali da je nestali A320 zrakoplov proizveden 2003. godine, a njegov pilot ima 6 275 sati provedenih u letu, od toga 2101 na modelu A320. Kopilot ima 2766 satl letenja.

Kontakt sa zrakoplov izgubili su u 2:30 sati po lokalnom vremenu.

--------------------------

7:30 Na Twitter profilu kompanije EgyptAir piše kako je zrakoplov sa radara nestao 35 minuta prije nego što je predviđeno slijetanje u Kairo. Iz Pariza je krenuo u 23:09 sati, a sletjeti u Kairo trebao je u 03:05 sati.

U zrakoplovu je bilo 66 ljudi, od čega 56 putnika, među kojima jedno dijete i dvoje dojenčadi i deset članova osoblja. Ranije su se pojavile informacije da ih je bilo 59, ali je kompanija kasnije ispravila krive podatke.

'Nisu nikoga zvali za pomoć. Jednostavno su nestali', rekao je šef Odjela za navigaciju egipatske zračne službe Ehab Mohy el-Deen za The New York Times te je dodao kako su saznali da je zrakoplov nestao nakon što su im grčki službenici javili da su izgubili kontakt sa zrakoplovom.

--------------------------

Avion EgyptAira na letu MS804 iz Pariza za Kairo nestao je u noći sa srijede na četvrtak s radarskih zaslona, javio je Sky News, a potvrdio je i sam EgyptAir.

U kompaniji su isprva naveli da je riječ o Boeingu 737, no kasnije su poslali ispravak i tvrde da je riječ o Airbusu A320, koji je s pariškog aerodroma Charles de Gaulle poletio u srijedu nešto poslije 23 sata, a u Kairo je trebao stići u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

U letjelici je bilo 56 putnika i 10 članova posade, a nestala je nad Sredozemnim morem, ali unutar egipatskog zračnog prostora. EgyptAir navodi da je u trenutku nestanka avion, čija je ruta sudeći prema podacima stranice Flightradar24 dijelom išla i kroz hrvatski zračni prostor, bio na visini od 37.000 stopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:17