OPSJEDNUT RIMSKIM CARSTVOM

NEVJEROJATNO OTKRIĆE U RIMU Ispod velikog obeliska pronađena Mussolinijeva poruka

 Getty Images

Ispod velikog obeliska u Rimu pronađen je tekst koji baca neko novo svjetlo na fašistički režim Benita Mussolinija. Tekst je napisan na pergamentu na latinskom jeziku, zakopan je ispod obeliska zajedno sa zlatnim novčićima, a pretpostavlja se da ga je diktator tu namjerno ostavio upravo kako bi ga pročitale buduće generacije.

Ovo senzacionalno otkriće posljednjih 80 godina bilo je sakriveno nadomak samog centra Rima, kod sportskog kompleksa Foro Italico, a znanstvenici Bettina Reitz-Joose i Han Lamers dobili su priliku prvi prevesti tekst. Inače, sam obelisk upravo je bio ideja Benita Mussolinija koji ga je podignuo 1932. godine u čast fašizma.

- Tekst Mussolinijeve poruke definitivno je bio namijenjen budućim generacijama - za BBC je rekla Bettina Reitz-Joose, inače stručnjakinja s instituta u Groningenu.

- U ono vrijeme sam obelisk je bio veliki spektakl za Rimljane, ali nigdje nije zapisano da je neki tekst zakopan ispod njega. Dakle, lako je zaključiti da ga je Mussolini ostavio za neko drugo doba.

Doktorica Reitz-Joose dobro zna i tko je inspirirao Mussolinija u toj ideji 'zakapanja'.

- Poznato je da su fašisti bili opsjednuti Rimskim carstvom. To ih je toliko fasciniralo da su stalno kopali po ruševinama starog Rima i, naravno, ponekad su i pronalazili neke poruke. Tako su se sjetili i da bi oni nešto mogli ostaviti budućim generacijama.

A što je to Mussolini imao za poručiti budućim generacijama? Ukratko, ciljevi su bili veličanje fašizma i samog Mussolinija.

U prvom dijelu poruke je opisana povijest fašizma i uspona Mussolinija. Navodi se kako je Mussolini spasitelj Italije, koja se našla na samom dnu nakon Prvog svjetskog rata. Piše da je njegova nadljudska odlučnost pomogla državi da se podigne iz pepela.

- Mussolini se u tekstu opisuje kao novi rimski car i spasitelj talijanskog naroda. U opisu njegova lika i djela koriste se i biblijski izrazi - otkrio je dr. Lamers, inače stručnjak sa sveučilišta u Berlinu.

Drugi dio poruke dotiče se Fašističke organizacije mladih, a treći otkriva planove preuređenja Fora Italica, tada poznatijeg kao Foro Mussolini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 04:47