SRETNE VIJESTI ZA ISTOSPOLNE PAROVE

NJEMAČKA ODOBRILA ISTOSPOLNE BRAKOVE! Angela Merkel glasala je protiv: 'Za mene je to zajednica muškarca i žene...'

Ukupno je 623 zastupnika glasovalo, a njih 393 bilo je za potpunu jednakost homoseksualnih parova. Protiv ih je bilo 226, dok su četiri bila suzdržana.
 REUTERS

Njemačka je u petak odobrila istospolne brakove, javljaju tamošnji mediji. Njemački parlament glasovao je o zakonu o istospolnim brakovima.

Ukupno je 623 zastupnika glasovalo, a njih 393 bilo je za potpunu jednakost homoseksualnih parova. Protiv ih je bilo 226, dok su četiri bila suzdržana.

Kancelarka Angela Merkel (CDU) bila je protiv istospolnih brakova.

- Za mene je brak pred zakonom zajednica između muškarca i žene. Zato sam rekla "NE" - objasnila je, prenosi Bild.de.

Današnje glasovanje u Bundestagu omogućeno je nakon što je Merkel početkom tjedna izjavila kako će dopustiti da zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU prilikom glasovanja o tzv. „braku za sve“ glasuju po vlastitoj savjesti a ne da budu vezani stranačkom stegom.

Nakon toga je koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), zajedno s predstavnicima oporbenih stranka lijevog bloka Zeleni i Ljevica, pokrenuo hitni postupak za glasovanje o tom zakonu još prije ljetne pauze i tri mjeseca uoči parlamantarnih izbora.

SPD i oporba govore o zakonu koji je "već davno trebao biti na snazi"

Demokršćanska Unija CDU/CSU se godinama protivila otvaranju institucije braka i za istospolne parove. Od 2001. postoji institucija registriranog partnerstva koja istospolnim parovima omogućuje ista prava kao i u klasičnim brakovima s izuzetkom posvajanja djece.

Zakon još mora potvrditi dom saveznih pokrajina Bundesrat no prolaz zakona u ovom tijelu slovi kao siguran s obzirom da ovdje većinom raspolažu savezne zemlje u kojima su na vlasti stranke lijevog bloka koje su se i zalagale za uvođenje braka za istospolne parove.

Unija CDU/CSU je koalicijskog partnera SPD zbog pokretanja procesa glasovanja o zakonu o „braku za sve“ žesto kritizirao i postupak socijaldemokrata okarakterizirao kao prekid koalicijske suradnje tri mjeseca uoči izbora. Konzervativni krugovi unutar Unije su kritizirali i kancelarku što je bez prethodne konzultacije otvorila put usvajanju zakona koji već godinama stoji na ledu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:48