DUNKIRK

NOLANOV FILMSKI HIT POSVAĐAO SAVEZNIKE IZ 2. SVJETSKOG RATA 'Veličate Britance, a za naših 40.000 poginulih heroja dali ste tek 20 sekundi'

Činilo se te 1940. da Nijemce ništa ne može zaustaviti. Nakon što su 1939. pregazili Poljsku, u travnju 1940. okupirali su Dansku i Norvešku, u svibnju Belgiju i Francusku. Savezničke snage, koje su u tom trenutku činili Belgijanci, Francuzi i Britanci, počinju uzmicati prema jedinoj preostaloj luci, Dunkerqueu na sjeveru Francuske.

Više od 330.000 savezničkih vojnika, većinom Britanaca, evakuirano je u Veliku Britaniju u operaciji Dinamo od 26. svibnja do 4. lipnja. Hitler nije shvatio što se događa i pustio ih je da se izvlače, a kad je naredio napad, već je bilo kasno. “Čudo u Dunkerqeu” iz Drugoga svjetskog rata posvađalo je nekadašnje saveznike. Film u režiji Christophera Nolana (“Interstellar”) u prvom vikendu prikazivanja zaradio je neočekivanih 50,5 milijuna dolara i brzo će vratiti uloženih 150 milijuna. U Londonu je na premijeru došao princ Hary zajedno s veteranima iz Drugoga svjetskog rata.

Film je izazvao osporavanja u Francuskoj gdje Nolanu i scenaristima predbacuju da su lažirali povijest. Gdje su vam Francuzi? Holivudski spektakl izbrisao je 30.000 francuskih vojnika koji su zadržavali nacističke divizije kod Lillea kako bi zaštitili operaciju Dinamo, prosvjeduju francuski povjesničari i filmski kritičari. Autori filma izbacili su sasvim francuske vojnike, osim iz nekoliko kratkih scena.

List Liberation operaciju kod Dunkerquea naziva “ključnom epizodom europske povijesti”, stručnjak za Drugi svjetski rat Dominique Lornier rekao je za francusko izdanje Huffington Posta da je operacija Dinamo uspjela zahvaljujući žrtvovanju francuskih vojnika koji su braneći Lille spriječili dolazak 200.000 nacističkih vojnika do luke u kojoj je upravo trajala evakuacija vojnika. Njima je bilo posvećeno samo dvadesetak sekundi, primijetio je kritičar Le Mondea Jacques Mandelbaum.

“Gdje je 120.000 francuskih vojnika koji su također evakuirani? Gdje je njih 40.000 koji su se žrtvovali kako bi obranili grad od daleko nadmoćnijeg neprijatelja?”, pita kritičar. “Nolanov film je besramno britanski, kao što su Spielbergovi filmovi besramno američki. Ako su nezadovoljni, neka snime svoj film”, poručio im je Churchillov biograf Sir Max Hastings.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:37