ZAOKRET

NOVA FAZA DIPLOMACIJE Prvi digitalni ambasador na svijetu Danskoj će donijeti milijarde dolara

Ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen zaključio je da je nužno uspostaviti posebne kanale komunikacije s tvrtkama koje su financijski jače od brojnih država te da su izravne veze izuzetno važne za ostvarivanje obostrane koristi
Anders Samuelsen
 Lintao Zhang/Pool / REUTERS

Tehnološke tvrtke postale su tako moćne i utjecajne, snažnije od mnogih država, da je Danska odlučila kako je vrijeme da ih tako počne i tretirati.

Premijer Lars Løkke Rasmussen objavio je da će imenovati novoga digitalnog ambasadora za komunikaciju s nekim od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, poput Microsofta, Applea i Googlea, prenio je Foreign Policy Magazine.

Danska je prva u svijetu koja je to odlučila učiniti. Još se ne zna tko će biti imenovan za danskog digitalnog ambasadora, ali sigurno je da ta uloga neće biti samo simbolična, istaknuo je ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen u intervjuu Washington Postu.

Umjetna inteligencija

Na sličan način kako države grade diplomatske i političke odnose jedna s drugom, Danska ih sada želi uspostaviti s moćnim tehnološkim divovima. “Te su kompanije postale poput novih država, moramo se s tim suočiti”, poručio je Samuelsen u intervjuu danskom listu Politiken. Tehnološke tvrtke uvelike utječu na svakodnevni život građana, često u većoj mjeri nego druge države, a ne možemo niti zamisliti koliko će utjecati sutra. Stvari poput umjetne inteligencije, big data, interneta stvari, samovozećih automobila i ostalih na čijem razvoju rade velike tehnološke tvrtke već su postale dio našeg života u Danskoj, rekao je danski šef diplomacije Anders Samuelsen u Washington Postu nakon što je vijest o odluci danske vlade obišla svijet.

Dio posla budućeg digitalnog ambasadora bit će lobiranje radi klasičnih ulaganja. Danska je u tome već uspješna. Facebook i Apple su najavili da će izgraditi gigantske data centre u Danskoj: Facebookov data centar u danskom Odenseu osigurat će 150 novih radnih mjesta, objavila je tvrtka Marka Zuckerberga u siječnju. Iza Facebookove odluke da za to izabere upravo Dansku stoje tri godine pregovora. Isto tako, Invest in Denmark, organizacija danskoga Ministarstva vanjskih poslova zadužena za poticanje investicija, tri je godine s Appleom radila na projektu velikog data centra u Viborgu, prenio je thelocal.dk. Nije čudno što je Danska odlučila tretirati tehnološke tvrtke poput država, piše Washington Post: u 2015. američke tehnološke tvrtke prijavile su prihod od 215,6 milijardi dolara, što je više od BDP-a Portugala i Grčke, a o Hrvatskoj da se i ne govori. No, utjecaj tehnoloških tvrtki daleko nadilazi njihovu ekonomsku težinu. “Kao što smo uključeni u diplomatski dijalog s različitim državama, trebamo uspostaviti i bliske veze s tehnološkim igračima poput Googlea, Facebooka i Applea”, objašnjava danski ministar vanjskih poslova.

Brojne tvrtke novim tehnologijama na brojne načine utječu i bit će dio svakodnevnog života danskih građana. Neke od njih su i same velike poput država. I zato, ako želimo biti dio onoga što se događa, i ako želimo imati udjela u toj priči, onda trebamo tehnološkog ambasadora, ističe Samuelsen koji je za ministra postavljen u studenome. On smatra da će to biti velik uspjeh za Dansku i da će mnoge zemlje kopirati tu ideju.

Novi izazovi

Imenovanje veleposlanika je jedan od načina na koji danska država želi odgovoriti izazovima velikih promjena. Tehnologija uvelike mijenja ne samo svakodnevni život, nego i politiku: Nizozemci su odlučili ručno brojati biračke listiće, u strahu od hakerskih napada, Njemačka se boji da će Rusija preko “fake newsa” pokušati utjecati na izbore u njihovoj zemlji. Digitalni veleposlanik bit će, među ostalim, zadužen da razgovara s tehnološkim tvrtkama o škakljivim temama poput zaštite privatnosti i čuvanja podataka korisnika. Tvrtke poput Facebooka i Googlea stvorile su golemu količinu podataka, više od polovice podataka na svijetu stvoreno je u posljednje dvije godine. “To nas je dovelo u situaciju da moramo postavljati pitanja i o zaštiti privatnosti korisnika i o situaciji u kojoj smo se zbog toga našli kao država”, objašnjava danski šef diplomacije.

Otvaranje novog veleposlanstva omogućit će Dancima novu diplomatsku vezu sa Sjedinjenim Državama mimo Washingtona, što samo po sebi može biti korisno, piše Foreign Policy, s obzirom na zategnute odnose SAD-a i Europe od dolaska Donalda Trumpa na čelo Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:02