KRVOPROLIĆE

NOVI DETALJI O MLADIĆU KOJI JE POČINIO POKOLJ Žrtve je u McDonald's namamio preko Facebooka?

 Reuters, Twitter

Njemačka policija intenzivno istražuje moguće motive 18-godišnjaka koji je u petak navečer zaprepastio svijet divljačkim oružanim napadom u kojem je u najpopularnijem minhenskom šoping centru smaknuo najmanje devetero, a ranio još 20-ak ljudi.

Prema informacijama koje su pomalo počele curiti, mladić je identificiran kao David S., javlja Guardian. Neki drugi pak mediji pišu da se napadač zove Ali David Sonboly te da je sin taksista koji je radio u jednoj trgovini, a imao je dvojno državljanstvo, njemačko i iransko.

Susjedi ga opisuju kao tihog i povučenog mladića, no on sam je u snimci koja se pojavila, a na kojoj je urlikao razne uvrede na račun turske zajednice, navodno spomenuo da su ga sedam godina tukli u školi pa su se pojavile špekulacije da je osveta možda bio motiv sumanutog krvoprolića.

Iako svi identiteti njegovih žrtava još nisu objelodanjeni, zna se da među njima ima i maloljetnika, a policija je potvrdila da istražuje navode prema kojima je napadač možda otvorio lažni profil na Facebooku putem kojega je jednim statusom namamio svoje žrtve u McDonald's u sklopu trgovačkog centra, u kojem je počinio masakr. Navodno je u statusu, koji je otvoren kao vlasništvo ženske osobe, napisao da sve klince očekuje besplatna hrana koju će im on, odnosno nepostojeća ženska osoba u čije je ime otvorio profil, kupiti.

Upravo je u McDonald'su ili u njegovoj blizini krenula pucnjava, svjedoci kažu da je iz pištolja počeo pucati prvo po djeci. Bio je odjeven u crno, a nosio je crveni ruksak. Pucnjava se zatim nastavila po drugim dijelovima trgovačkog centra Olympia, a zatim i na ulici. Policija je kasnije pronašla ubojičino tijelo, vjeruje se da je počinio samoubojstvo.

U subotu ujutro istražitelji su upali u napadačev dom, a njegova su oca priveli na ispitivanje.

Svjedokinja identificirana kao Loretta CNN-u je ispričala kako je izašla iz zahoda kada je začula pucnjavu. 'Ubijao je djecu. klinci su sjedili i jeli u McDonald'su, nisu mogli pobjeći', rekla je.

Prema informacijama prištinskih medija na koje se poziva RTS, među žrtvama je navodno troje Kosovara. Objavljena su i njihova imena, ali se ne navodi jesu li među ubijenima ili ranjenima.

Sastanak Angele Merkel s ključnim ljudima za sigurnost

Inače, kancelarka Angela Merkel sastat će se u subotu s predstojnikom svog ureda Peterom Altmaierom i ministrom unutarnjih poslova Thomasom de Maiziereom, koji se zbog napada u Münchenu hitno vratio iz SAD-a gdje je otputovao na odmor. Također će razgovarati s dužnosnicima obavještajnih službi.

Policija je prvotno priopćila, pozivajući se na očevice, da su tri osumnjičena te da postupa u tom incidentu kao da se radi o terorističkom napadu.

Međutim, na tiskovnoj konferenciji u noći na subotu je rečeno kako se vjeruje da je napadač djelovao sam.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu prijepodne je priopćilo da među smrtno stradalima nema hrvatskih državljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:17