HOROR U HONG KONGU

NOVI DETALJI ZLOČINA Bankar je uoči ubojstva dviju prostitutki ostavio jezivu poruku

Rurik George Caton Jutting optužen je za ubojstvo Sumarti Ninsigh te još jedne, zasad neidentificirane djevojke. Obje žrtve pronađene su u hotelskoj sobi 29-godišnjeg bankara

HONG KONG Britanski bankar, optužen za stravična ubojstva, pojavio se u ponedjeljak ujutro pred istražnom sutkinjom u Hong Kongu. Rurik George Caton Jutting optužen je za ubojstvo Sumarti Ninsigh te još jedne, zasad neidentificirane djevojke. Obje žrtve pronađene su u hotelskoj sobi 29-godišnjeg bankara.

Nakon što ga je sutkinja upitala razumije li optužbe, Jutting je odgovorio: 'Razumijem'.

U sudnicu su ga dopratila dva policajca, a Jutting se službenicima suda obraćao iz ograđenog prostora, namijenjenog saslušavanju okorjelih kriminalaca.

Saslušavanje pred sucem provedeno je na engleskom jeziku za vrijeme kojeg je osumnjičeni cijelo vrijeme djelovao staloženo i smireno.

Istodobno, na svjetlo dana izlaze novi detalji stravičnog zločina, između ostalog i ' out-of-office' poruka koju je Jutting podesio kao odgovor svima koju ga kontaktiraju na službeni email, u Merrill Lynchu.

U poruci stoji: 'Nisam u uredu. Na neodređeno. Za hitne upite, ustvari, za sve upite kontaktirajte nekoga tko nije ludi psihopata.'

'Trebate li nadređenu osobu, molim kontaktirajte Boga, iako mislim da će u mom slučaju vrag biti u nadležnosti (Ovo vrijedi samo ako sprovedem u djelo to što sam naumio)', piše Jutting.

Jedna od žrtava pomahnitalog britanskog bankara

Saslušanje pred istražnim sucem prvo je Juttingovo pojavljivanje u javnosti od uhićenja u subotu ujutro. Juttingov odvjetnik Martyn Richmond podnio je zahtjev za njegovim premještajem iz pritvora u zatvor te ustvrdio kako mu hongkonška policija nije dozvolila da kontaktira britansko veleposlanstvo punih 36 sati nakon hapšenja. Također, tvrdi Richmond, Juttingu nije dozvoljeno da odabere odvjetnika već mu je ponuđen popis odvjetnika po dužnosti.

Prema Richmondovim riječima, Jutting je u potpunosti surađivao s policijom koja ga je opširno ispitivala šest do sedam puta. Njegov je klijent, kaže odvjetnik, spreman i na video rekonstrukciju navodnog zločina, što je uobičajen postupak u pravosudnom sustavu Hong Konga.

Sutkinja Bina Chainrai je nakon saslušanja Juttingu produljila pritvor do 10. studenog.

Podsjećamo, Rurki Jutting je osumnjičen za ubojstvo dviju elitnih prostitutki. Policajci su po dolasku u njegov stan, koji je u elitnom dijelu Hong Konga unajmio za gotovo 30.000 kuna mjesečno, bili nemalo zaprepašteni grozomornim prizorima. Zidovi su bili obliveni krvlju, nasred dnevne sobe ležao je masakriran leš jedne gole djevojke, a s balkona je dopirao nesnosan smrad... od leša druge djevojke koju je barem nekoliko dana prije mrtvu i gotovo odrubljene glave uspio strpati u oveću putnu torbu.

Samo subotnje otkriće dvaju leševa dviju izmasakriranih djevojaka, a za obje se pretpostavlja da su prostitutke, bilo je dovoljno šokantno za velegrad koji se može pohvaliti izrazito niskom stopom krvnih delikata, no u nedjelju je uslijedilo novo jezivo iznenađenje.

Policija je na Juttingovom mobitelu našla tisuće fotografija i nekolicinu videozapisa dviju djevojaka nakon što su likvidirane, no postoji vjerojatnost da na snimkama nisu samo one, nego i potencijalno veći broj drugih, zasad neidentificiranih žrtava.

U noći na subotu u 3:42 sata po lokalnom vremenu navodno je osobno nazvao policiju, koja je u njegov stan stigla nekoliko minuta poslije, a ubrzo ga je i uhitila. Očekuje se da bi tijekom ponedjeljka trebao biti sproveden na sud kako bi mu formalno obznanili za što ga terete.

Forenzičari su na mjestu zločina našli niz seksualnih igračaka, manju količinu kokaina te smartphone u Juttingovu vlasništvu.

Djevojka pronađena u putnoj torbi identificirana je kao 25-godišnja Sumarti Ningsih iz Indonezije, a u Hong Kong je doputovala prije mjesec dana preko turističke vize. Za drugu se djevojku vjeruje da je 30-godišnjakinja s Filipina, a osim što se bavila elitnom prostitucijom, džeparac je zarađivala i kao DJ u jednom od hongkonških klubova.

Detektivi navodno češljaju sve klubove u elitnom kvartu u kojemu je Jutting unajmio stan i pokušavaju prikupiti komade slagalice ne bi li shvatili širi kontekst zločina, koji britanski mediji uspoređuju s radnjom filma 'Američki psiho'.

Jutting je rodom iz engleskog Surreyja, a na Cambridgeu je studirao povijest i pravo te je bio među istaknutijim studentima. Od 2008. do 2010. godine radio je u banci Barclays, u njezinoj londonskoj podružnici, a zatim je dobio posao u Bank of America Merrily Lynch te je odselio u Ameriku da bi ga kompanija preraspodijelila u Hong Kong prošle godine.

Na posljednjoj poznatoj britanskoj adresi vratar u zgradi sjeća ga se kao mirnog dečka, koji je do prekida živio s djevojkom. Na Juttingovoj Facebook stranici stoji da je donedavno u vezi bio s azijatkinjom Yanie. Na toj je društvenoj mreži, između ostalog, objavljivao linkove s naslovima kao što su 'Novcem se doista može kupiti sreću' i 'Je li 29 godina starosti savršena dob?'.

Za razliku od spomenutog portira, jedan neimenovani Juttingov kolega s posla kaže da je na radnom mjestu bio prilično glasan te da je zarađivao masne pare. Drugi kolega također govori o golemoj plaći koju je imao, a ističe i njegovu inteligenciju. 'Jako je pametan. Zarađuje kao direktor, radi na nekoliko područja', rekao je neimenovani kolega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:02