IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

NOVI PREDSJEDNIK U BRUXELLESU: EU od Pahora očekuje da Slovenija ratificira naš pristupni ugovor

Borut Pahor danas će boraviti u Bruxellesu u prvom posjetu Europskoj Uniji kao novoizabrani slovenski predsjednik. U EU su najavili da će ratifikacija hrvatskoga pristupnog ugovora svakako biti jedna od tema o kojoj će domaćini razgovarati s Pahorom. Sastat će se s Hermanom Van Rompuyjem, predsjednikom Europskoga vijeća, Joseom Manuelom Barrosom, šefom Europske komisije, i Martinom Schulzom, predsjednikom Europskoga parlamenta.

Pritisak na Sloveniju

Iako su svjesni činjenice da Pahor kao predsjednik u Sloveniji nema velike ovlasti, u Uniji računaju na njegovo iskustvo u deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora nakon dogovora s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor. Tako misli i Hanes Swoboda, predsjednik Skupine socijalista i demokrata u Europskom parlamentu koji će se također sutra sastati s Pahorom. Swoboda je Jutarnjem listu potvrdio da će s Pahorom razgovarati i o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora te da očekuje da će Pahor u tome odigrati važnu i pozitivnu ulogu.

Swoboda, koji je više godina bio i izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu, vjeruje da će Slovenija navrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor, no priznaje kako opasnost da se to ne dogodi uvijek postoji.

- Ne vjerujem da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u EU. Slovenija zna da bi ih takav čin vodio u samoizolaciju unutar Unije - rekao je Swoboda. Na upit ima li EU neke formalne instrumente protiv Slovenije u slučaju da se Ljubljana ipak odluči odgoditi ratifikaciju hrvatskoga pristupa, izjavio je da formalnih instrumenata nema, ali da će svakako biti političkog pritiska te da je Slovenija toga svjesna.

- Čuli ste da je njemačka kancelarka Merkel jasno dala do znanja da očekuje ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja ove godine. To je jasna poruka i vjerujem da će i ona osobno biti uključena u pokušaje uvjeravanja slovenskoga premijera da se izbjegne eventualna blokada Hrvatske. Ne zaboravimo da i Sloveniji treba pomoć unutar EU, a Uniji nije potrebna još jedna kriza u procesu proširenja - ustvrdio je Swoboda.

On nije jedini koji ne vjeruje da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u EU. Visoki diplomat jedne države članice također je izjavio da bi Ljubljana imala teške posljedice kad bi bila jedina država zbog koje je odgođen ulazak Hrvatske u Uniju.

- Za Sloveniju je važan i ugled u Uniji, ali i bilateralni odnosi s Hrvatskom. Zato ne očekujem da će se Slovenija kockati sa svojim ulogom u EU - rekao je taj diplomat.

Izbori i za EU

U Uniji nemaju odgovor na pitanje kako bi institucije EU postupile u slučaju da Slovenija navrijeme ne ratificira hrvatski pristupni ugovor. U Hrvatskoj je već predviđeno održavanje izbora u svibnju za 12 zastupnika u Europskom parlamentu, zajedno s lokalnim izborima, a i proračun EU za 2013. napravljen je računajući na članstvo Hrvatske. Odgoda ulaska Hrvatske u Uniju komplicirala bi stvari i u EU. Zato sada ne žele ni razmišljati o opciji da Slovenija ne ratificira pristupni ugovor. No, kako upozoravaju neki drugi diplomati, ako Slovenija uskoro ne počne formalnu proceduru ratifikacije, moći će se reći da je blokada počela jer je Slovenija jedina država članica koja nije ni počela proceduru. Dvadeset država već ju je dovršilo, a preostale su s njome daleko odmaknule. Naravno, u EU kažu i da od Hrvatske očekuju da olakša pronalazak rješenja biletaralnih sporova sa Slovenijom koji su, prema službenom stavu Bruxellesa, isključivo bilateralni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:01