UZBUNA

OPASNI DŽIHADIST VRATIO SE NA KOSOVO? 'Koljač iz Kačanika' vratio se u rodni grad i dignuo na noge obavještajne službe

Lavdrim Muhaxheri
 Screesnhot: YouTube

Talijanski list L'Espresso prije nekoliko dana objavio je da se na Kosovo vratio Lavdrim Muhaxheri, jedan od značajnijih pripadnika Islamske države u Siriji, pri čemu su se pozvali na izvore iz talijanske obavještajne organizacije. Ove informacije Talijani su odmah prenijeli tajnim službama u Kosovu, Makedoniji i Albaniji, piše L'Espresso.

Smatra se da je Muhaxheri na Kosovo stigao sredinom studenog iz Makedonije.

Lavdrim Muhaxheri je inače zapovjednik terorističke grupe ISIS-a poznate pod nazivom "Balkanska brigada", a poznat je i po planiranom napadu na izraelske reprezentativce u Albaniji, što su obavještajne službe srećom otkrile na vrijeme i osujetile.

Napad je spriječio Mossad, čiji su stručnjaci presreli poruke koje su razmjenjivali pripadnici ISIS-a, a u Skadru su uhićene četiri osobe pod sumnjom da su planirale napasti reprezentativce Izraela. Izraelci su trebali nastupiti na stadionu na kojem su ove godine igrali Kosovo i Hrvatska, ali je iz sigurnosnih razloga utakmica premještena u Elbasan, koji je bliže Tirani i u kojem je lakše pružiti zaštitu gostujućoj ekipi.

Muhaxheri je poznat i pod ratnim imenom Abu Abdullah al Kosovo i nadimkom "Koljač iz Kačanika", a posljednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i, prema obavještajnim izvorima, nedavno je planirao seriju napada na Balkanu. Izraelski obavještajni analitičar Ronen Solomon ušao je u trag terorističkoj infrastrukturi koju vjerojatno predvodi Muhaxheri, koji je s Kosova prvi put otišao u Siriju 2012., prije čega je navodno radio za NATO u Afganistanu.

Muhaxheri se u Siriji priključio Jabhat al-Nusri (danas Fateh al-Šam), ogranku Al-Q’aide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo, gdje je počeo regrutirati ekstremiste. Poslije je napustio Al Nusru i pridružio se Islamskoj državi, u kojoj je prema izraelskim izvorima, postao komandant albanskih boraca, kojih je u redovima ISIS-a oko stotinu.

Solomon je otkrio da se Muhaxheri u listopadu 2013. pojavio na ISIL-ovim videosnimcima, uključujući i one na kojima se vidi kako se žrtvama odsijecaju glave. Na jednoj snimci govori: “Mi ćemo osvojiti Jeruzalem, Židovi”. Od kolovoza 2014. njegovo je ime na listi Interpola. Muhaxheri je posljednji put u javnosti primijećen prije godinu dana u Mosulu.

Talijanski obavještajci su se Muhaxherija zainteresirali krajem 2015. godine, kada je u operaciji "Van Damme" razbijena ćelija ISIS-a u Bresciji u kojoj su otkriveni dokazi o vezama te grupe i "Koljača iz Kačanika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:36