MISTEROZNI NESTANAK BOEINGA 777

OTKRIVENO GDJE SE NALAZI NESTALI ZRAKOPLOV S LETA MH370? Australski znanstvenici složili slagalicu: 'Sada priča s pronađenim krhotinama ima smisla'

 Pool / Andrew Winnings / Reuters

Nova analiza naplavljenih krhotina iz oceana pokazuje da se nestali zrakoplov Malaysia Airlinesa s leta MH370 najvjerojatnije nalazi u području predloženom za pretragu koje su u siječnju ove godine Australija i Malezija odbacile kao malo vjerojatno, objavila je znanstvena agencija australske vlade, piše Reuters.

Potraga za zrakoplovom koji je s 239 osoba na letu nestao 2014. godine koštala je preko 150 milijuna dolara, ali nije polučila veliku uspjeh. Zbog toga su Australija i Malezija početkom ove godine obustavile istragu i odbile prijedlog iz siječnja da pretražuju ocean na području velikom 120.000 kilometara kvadratnih koje je agencija označila kao vjerojatno mjesto pada. Prema njihovom tumačenju, novo područje nije bilo dovoljno precizno definirano.

No, ova analiza sugerira da se nestali Boeing 777 nalazi u znatnom manjem, 25.000 kilometara kvadratnih velikom području unutar ranije predloženog:

- Novo istraživanje ojačalo je našu sigurnost u dosadašnja otkrića. Pronalazak krhotina na otoku Reunion 2015. godine sada ima smisla - rekao je dr. David Griffin, glavni znanstvenik agencije CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) koja je objavila analizu.

Lokacija Boeinga s leta MH370, koji je nestao s radara nakon predviđenog puta od Kuala Lumpura prema Pekingu i dalje predstavlja jedan od najvećih avijacijskih misterija.

I dok je australski ministar za infrastrukturu i transport Darren Chester pozdravio rezultate nove analize, istaknuo je da nije ponudila nove dokaze koji bi ih doveli do specifične lokacije nestalog zrakoplova.

- Malezija ima glavnu riječ u istrazi i bilo kakvi budući zahtjevi u vezi potrage za MH370 razmotrit će se u Australiji - rekao je Chester.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:26