KOMPROMITIRANI PREDSJEDNIK

OTVORENI RAT TRUMPA I AMERIČKIH TAJNIH SLUŽBI Sve osjetljive podatke skrivaju od predsjednika: 'Vjerujemo da Putin ima svoje uši u Bijeloj kući!'

 REUTERS

Američke obavještajne agencije skrivaju osjetljive informacije od predsjednika Donalda Trumpa, u strahu da bi mogle završiti u ruskim rukama, javljaju američki mediji.

- Od 20. siječnja, radimo pod pretpostavkom da Kremlj ima svoje uši unutar situacijske sobe u Bijeloj kući, rekao je visokorangirani dužnosnik Pentagona za New York Observer.

- Nema više mnogo toga što Rusi ne znaju u ovom trenutku, dodao je.

U protekla tri tjedna, Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prestala je slati posebne izvještaje samo za predsjednika, dok su ostale agencije počele ograničavati podatke koje dostavljaju - ne navodeći izvore ili način na koji su došli do podataka.

Čak i kada bi u potpunosti vjerovali predsjedniku, pripadnici obavještajne zajednice zabrinuti su zbog drugih osoba u njegovoj administraciji koje imaju veze s Rusijom.

Obavještajci su zamijetili i zabrinjavajući trend - kako informacije iz ruske propagande pronalaze put do službenih upita tajnim službama. Trumpovi savjetnici za nacionalnu sigurnost raspitivali su se o 'Poljskim upadima u Bjelorusiju'. Ovaj je zahtjev zabrinuo obavještajce jer ne postoje nikakvi izvještaji o poljskim upadima u Bjelorusiju, osim članaka na Sputniku, mediju koji je u vlasništvu ruskih vlasti.

Nije izostala niti reakcija tajnih službi saveznika, koje više ne žele dijeliti obavještajne podatke koje imaju o Rusiji, također u strahu da bi moglo doći do curenja podataka.

Trump je u međuvremenu lansirao novi val napada na obavještajnu zajednicu. Nakon što je početkom tjedna zatražio ostavku svojeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Mikea Flynna, jučer je na tiskovnoj konferenciji stao u njegovu obranu i za njegov odlazak optužio obavještajne agencije koje su dopustile ilegalno curenje podataka.

- Pravi skandal ovdje je to što 'obavještajne' agencije ilegalno dijele tajne informacije poput slatkiša, rekao je Trump.

No, optužbe da su članovi njegovog tima blisko povezani s ruskim obavještajcima postaju sve ozbiljnije. Prošli je tjedan CNN izvjestio kako su američke službe potvrdile dijelove dosjea o Trumpu koji je izazvao veliku pažnju javnosti. Ovaj tjedan, nekoliko uglednih republikanskih senatora i kongresmena počeli su otvoreno zazivati istragu tih optužbi.

Republikanski senator Linsey Graham rekao je kako je zajedno s demokratskim kolegom započeo preliminarnu istragu, te da će zahtjevati osnivanje dvostranačkog odbora za istragu ukoliko išta otkrije.

- Postoje pravi članovi Kongresa, i republikanci i demokrati, koji vole našu zemlju i pobrinut će se da sustav nadzora nad vlasti koji imamo već 200 godina radi, čak i ako je predsjednik iz naše stranke, kazao je Graham.

Putin želi bližu suradnju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je izjavio kako bi ruske i američke obavještajne agencije trebale više surađivati, javlja Sky.

- Apsolutno je jasno da, u području borbe protiv terorizma, sve bitne vlade i međunarodne grupe bi trebale djelovati zajedno, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:18