SMJENA U VATIKANU

PAPA POSTAVIO NOVOG 'INKVIZITORA' S moćne funkcije, koju je svojedobno obnašao i poznati Hrvat, uklonjen njegov kritičar, kandidat za sljedećeg papu

Papa Franjo čekao je da kardinalu Mülleru istekne mandat te je na njegovo mjesto stavio Španjolca
 REUTERS

Isusovac mons. Luis Francisco Ladaria Ferrer (73), Španjolac s Mallorce, novi je prefekt Kongregacije za nauk vjere, kurijalnoga doktrinarnog dikasterija (nekadašnjega Svetog Uficija Inkvizicije). Papa Frane čekao je da kardinalu Ludwigu Gerhardu Mülleru (69) istekne petogodišnji mandat, pa mu se uljudno “zahvalio pri isteku mandata” i maknuo ga u zapećak, kao i kardinala Burkea. Budući da Mülleru manjka još pet i pô godina do mirovinske dobi i da mu je to bio prvi mandat, logično bi bilo da mu je bio ponuđen još jedan. Kako se pročulo u petak, Papa je ujutro primio Müllera u audijenciju i rekao mu da na njega više ne računa.

Neki njegovi prethodnici ostajali su na toj dužnosti dugo: Franjo Šeper 1968-1981 (do navršenih 76), Joseph Ratzinger 1981-2005 (do izbora za papu), pa William Levada sedam godina (do navršenih 76).

Kardinal Müller, odabranik pape Benedikta XVI, pokazao se rigidnim i razmjerno konzervativnim, te je - obazrivo ali odlučno - osporavao niz stavova pape Frane, te generalno metodologiju korištenu na zasjedanjima Biskupske sinode. Maria Collins, koju je svećenik silovao dok je bila djevojčica, istupila je iz Papinskog povjerenstva za zaštitu malodobnih zbog otpora koji je Müllerov dikasterij pružio povjerenstvu.

Oslobođen vodeće teološke dužnosti u Kuriji, moguće je da će kardinal Müller biti slobodniji kritizirati Papu. Osim toga, s obzirom i na dob, Müller sada postaje “prirodan” kandidat konzervativnog krila za sljedećeg papu, ako se Frane odrekne ili umre u sljedećih desetak godina.

Müller nije bio prvi prefekt te Kongregacije koji se nije slagao sa svojim papom. Alfredo Ottaviani je osporavao sav koncilski zaokret i djelovanje bl. Pavla VI, a Joseph Ratzinger se javno suprotstavio odluci sv. Ivana Pavla II da moli oproštaj za zla počinjena u Katoličkoj crkvi i u njezino ime, ali je inače bio odan papi Wojtyłi te mu je bio glavni teološki savjetnik (pa i koautor u enciklikama).

Mons. Ladaria Ferrer je, s obzirom na dob, vjerojatno prijelazno rješenje. Svojedobni profesor i vicerektor Gregoriane, dosad je bio tajnik Kongregacije za nauk vjere, a sada je preuzeo sva Müllerova zaduženja, dakle predsjedanje Papinskim povjerenstvom “Ecclesia Dei” (za povratak Lefebvreovih shizmatika, koja je od Levade u personalnoj uniji s doktrinarnim dikasterijem), pa Međunarodnim teološkim povjerenstvom (u kojemu je i prof. o. Željko Tanjić), te Papinskim biblijskim povjerenstvom. Mons. Ladaria je od lani prvi predsjednik Povjerenstva za izučavanje ženskog đakonata.

I Ladariju smatraju teološki konzervativnim. Zauzima se za povratak ranijim izvorima, tradicijama i simbolima Crkve. Smatra, međutim, za razliku od uvriježene teorije, da je istočni (izvorni) grijeh historijske, a ne ontološke naravi, da nije uzrok, nego samo prethodnik mnogih ljudskih grijeha - što grešnicima oduzima izliku o urođenosti grijeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:28