'TO JE VRLO VAŽAN SUMMIT'

PLENKOVIĆ NA SUMMITU U TRSTU Europska unija želi poslati najvažniju poruku: 'Zemljama zapadnog Balkana mjesto je u Europi'

 Max Rossi / REUTERS

Predstavnici sedam zemalja Europske unije, među kojima Hrvatske, te šest zemalja zapadnog Balkana u srijedu poslije podne će na 4. summitu Berlinskog procesa u Trstu razgovarati o jačanju suradnje i veza u regiji kako bi ona brže napredovala prema članstvu u EU. Riječ je o regionalnom skupu, ali će mu prethoditi trojni sastanak čelnika Francuske i Njemačke te Italije koja, prema pisanju tamošnjih medija, želi u središte rasprava staviti pitanje migranata kojih ona snosi najveći teret.

- To je vrlo važan summit - rekao je u utorak navečer talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano koji je uvjeren da "zemlje zapadnog Balkana mogu pridonijeti izgradnji sigurnije Europe".

- Naš je glavni cilj prenijeti jasnu poruku našim partnerima u regiji i njihovim građanima: dragi građani zapadnog Balkana, vaše je mjesto u Europi, nema boljeg mjesta od Europe - rekao je Alfano.

Međutim, zemlje jugoistočne Europe smatraju da proces napredovanja prema članstvu teče presporo i da je sastanak Berlinske inicijative tek skup koji bi ih trebao umiriti, piše agencija dpa. Njemačka agencija dodaje da zemlje u regiji zabrinjava što je prevelik fokus stavljen na Srbiju, kada je riječ o projektima. Na skupu će biti riječi o infrastrukturnim projektima u energetici i prometu, a neki od njih su brža autocesta između Beograda i Prištine te Beograda i Sarajeva, kao i plinovod između Bugarske i južne Srbije. Trebaju biti potpisani projekti u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura.

Na četvrtom godišnjem summitu koji okuplja čelnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije sudjeluju i i čelnici sedam članica EU: Austrije, Francuske, Hrvatske koju predstavlja premijer Andrej Plenković, Italije, Njemačke, te ove godine i Velike Britanije.

- To je izraz naše podrške reformama potrebnima za poboljšanje sigurnosti u regiji, za gospodarstvo i izazove kao što su trgovina drogom i ljudima - izjavio je britanski šef diplomacije Boris Johnson koji predstavlja premijerku Theresu May.

Summit u Trstu četvrti je koji se održava u okviru sastanaka "Berlinske inicijative", pokrenute 2014. kako bi se ohrabrile reforme i razvoj zapadnog Balkana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:26