SASTALI SE U CRNOJ GORI

PLENKOVIĆ S POTPREDSJEDNIKOM SAD-a O VOJNOJ SURADNJI 'Po meni, Pence je poslao jasnu poruku američke privrženosti sigurnosti u Europi'

 
 Andrej Plenković / Twitter

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u srijedu u Podgorici s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom o odnosima Hrvatske i SAD-a, vojnoj suradnji te koristi inicijative Triju mora koja obuhvaća 12 zemalja EU, od Baltika, preko Crnog mora do Jadrana.

Plenković i Pence sastali su se na margini summita Američko-jadranske povelje (A5) koji se održao u Crnoj gori, najnovijoj članici NATO-a.

"Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i SAD-a, suradnji na obrambenom području te o koristi za gospodarsku i energetsku suradnju u okviru Inicijative triju mora", kazao je Plenković novinarima.

"Pozvao sam ga da jednom drugom prilikom, kada bude u Europi, posjeti i Hrvatsku", dodao je premijer.

Govoreći o stanju hrvatskih oružanih snaga, istaknuo je da je za Hrvatsku važno da obrambeni proračun ide u smjeru povećanja, jačanja sigurnosnih sposobnosti čemu će zasigurno pridonijeti i novo ratno zrakoplovstvo.

"Na taj način je Hrvatska pouzdana članica NATO saveza i brine o svojoj sigurnosti", kazao je šef hrvatske Vlade koji je ocijenio da Hrvatska kao saveznica ima važnu ulogu u potpori drugih zemalja i u sudjelovanju u brojnim mirovnim misijama.

"Hrvatska sudjeluje u misijama NATO-a u Poljskoj i Litvi. Uključeni smo i u misiju u Afganistanu i međunarodnu koaliciju u borbi protiv terorizma i Islamske države. To govori o kompatibilnosti naših ciljeva i odličnoj partnerskoj suradnji koju imamo sa SAD-om", naglasio je premijer.

Osvrnuvši se na govor potpredsjednika Pencea, smatra da se radi o "jednom referentnom govoru koji je važan za transatlantsku perspektivu svih zemalja na jugoistoku Europe, općenito za sigurnost na europskom kontinentu i privrženost SAD-a da iskaže potporu državama ovog dijela Europe."

"Po meni, ovo je, u smislu destinacija, pažljivo odabran posjet potpredsjednika Pencea Europi. On je bio u Tallinnu u Estoniji, u Tbilisiju u Gruziji i ovdje u Podgorici je poslao jasnu poruku američke privrženosti sigurnosti na europskom kontinentu", kazao je Plenković.

Ovaj summit je bio kvalitetna prigoda, nastavio je, za razgovor o ambicijama nekih država jugoistočne Europe da se približe članstvu u NATO-u i za čestitku Crnoj Gori na ostvarenom cilju.

Summitu su, na poziv predsjednika crnogorske i makedonske vlade Duška Markovića i Zorana Zaeva, uz hrvatskog premijera prisustvovali i predsjednici vlada Albanije i Srbije, Edi Rama i Ana Brnabić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Uoči susreta s potrpredjednikom Penceom, hrvatski premijer imao je bilaterlane sastanke sa premijerima Crne Gore i Albanije, Markovićem i Ramom.

Američko-jadransku povelju osnovale su Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Povelja je potpisana je u svibnju 2003. godine u Tirani, a Crna Gora i BiH su se službeno pridružili 2008. godine, dok je Srbija dobila status promatrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:31