PRVI RADNI DAN DONALDA TRUMPA

POLITIČKI AUTSAJDER KRENUO ISPUNJAVATI OBEĆAVANJE KOJEG SE GROZI LIBERALNA AMERIKA Već je pripremljeno 200 uredbi koje ruše Obaminu ostavštinu

Najuži tim suradnika novog predsjednika želi odmah krenuti u borbu za, kako je to Trump rekao tijekom kampanje, “isušivanje močvare   u Washingtonu” dok mnogi upozoravaju na brojne opasnosti tog pristupa
 Donald Trump / Twitter

U trenutku kada je Donald Trump podigao ruku s Biblije, počelo je teći njegovih prvih stotinu dana u najvažnijem svjetskom političkom uredu.

Svi se pitaju što znači Trump na čelu Amerike. Naime, 45. američki predsjednik politički je autsajder koji je obećao da će razdrmati Washington. Obećanje kojeg se grozi liberalna Amerika je ono o “storniranju” ostavštine Baracka Obame. Najveći Trumpov performans tijekom predsjedničke kampanje bio je posjet povijesno važnom Gettysburgu gdje se u listopadu obratio Amerikancima i s njima potpisao ugovor. U ugovoru je 18 akcija. Iako je nedavno obećao da će se odmah baciti na posao te je objavio da ne želi velike ceremonije, u intervjuu s europskim medijima demantirao je sam sebe:

“Mislim da će prvi dan ipak biti ponedjeljak, OK? Ne želim potpisivanje pomiješati sa slavljem”, izjavio je Trump. Međutim, njegov glasnogovornik Sean Spicer poručio je medijima da očekuju akciju počevši s petkom. Trumpovi savjetnici već su pročešljali i pripremili oko 200 predsjedničkih uredbi za potencijalno potpisivanje. No, detalji nisu objavljeni. Mike Pence, Trumpov potpredsjednik, izjavio je u četvrtak kako nova američka administracija “jedva čeka da počne s poslom”. Nekoliko je tema kojih bi se Trump mogao prihvatiti prvih dana u uredu.

Povlačenje iz TPP-a

Trump je izjavio da će na svoj prvi dan u uredu objaviti povlačenje SAD-a iz Transpacifičkog partnerstva, trgovačkog ugovora s 12 zemalja članica. Tijekom kampanje Trump je jako napadao trgovačke sporazume, ne samo taj, navodeći kako su oni krivi za otjecanje radnih mjesta iz Amerike. Obećao je da će pomoći američkim radnicima koji su spali na prosjački štap u nekad prosperitetnom industrijskom pojasu Amerike.

Revizija sporazuma NAFTA

Tijekom kampanje je govorio da će tražiti promjene u sporazumu o slobodnoj trgovini između Kanade, SAD-a i Meksika, koji je na snazi 23 godine. “To ćete gledati vrlo skoro”, potvrdili su i glasnogovornik Spicer i kandidat za ministra trgovine Wilbur Ross. On je na saslušanju u Kongresu izjavio da je obavijestio kanadske dužnosnike da očekuju formalni zahtjev. Trump je obećavao da će pritisnuti Kinu, koju je napadao zbog nepoštene trgovine, ali je izjavio da će ipak prvo razgovarati s Pekingom.

Veća sloboda naftnom sektoru

Očekuje se da će Trump ukinuti dio ograničenja za energetske kompanije. U kampanji je ponavljao da je riječ o regulacijama koje guše otvaranje radnih mjesta u Americi. Dobar dio akcije trebao bi se odnositi na ukidanje Obaminih zakona o zelenoj energiji, primjerice Obamin plan za čistu energiju, kojim se traži rezanje štetnih emisija iz energetskih postrojenja, te rezanje emisija vladinih agencija za 40 posto do 2025. godine. Obama je poticao obnovljive izvore energije. Očekuje se da će Trump te zakone napasti te ublažiti zakone o bušenju i kopanju ugljena.

Cyber sigurnost

Trumpova kampanja prošla je u znaku cyber napada iz inozemstva. Budući da su hakerski napadi uglavnom bili usmjereni na njegovu protivnicu Hillary Clinton, nisu mu smetali. Međutim, nakon što je pobijedio, objavio je da će se u roku od 90 dana pobrinuti da zemlja bude zaštićena od takvih napada. Najavio je formiranje vrhunskog hakerskog obrambenog tima.

Imigracijska politika Baracka Obame

Tijekom kampanje Trump je napadao Obaminu imigracijsku politiku. Vjeruje se da će jedna od prvih žrtava biti Obamina politika da se ilegalnim imigrantima koji su došli u SAD kao djeca odobri dvogodišnje pravo na studiranje te radna dozvola. Na taj način od deportacije se štiti 750.000 mladih imigranata. Zakon je uveden kako bi se državna tijela fokusirala na problematične segmente “ilegalne populacije”, a ne na osobe koje se drže zakona. No, očekuje se da Trump neće ukinuti njihovo pravo boravka, nego će pustiti da im dvogodišnja dozvola istekne nakon čega ostaju nezaštićeni. Trebao bi zaustaviti financiranje tzv. gradova utočišta koji štite ilegalne imigrante.

Zid na granici s Meksikom

Trump je obećao da će od prvoga dana početi gradnju zida na granici s Meksikom. Obećao je i da će Meksiko financirati taj zid. No, izjave njegovih ministara u suprotnosti su s takvim planom.

Pravilo “dva za jedan”

Jedno od birokratskih obećanja odnosi se na pravilo “dva za jedan”. Naime, Trump je obećao da će srezati birokraciju i uvesti pravilo da za svaku novu regulativu dvije stare trebaju biti ukinute.

Zatvor Guantanamo

Obamine prve predsjedničke uredbe odnosile su se na poteze u smjeru zatvaranja zatvora Guantanamo na Kubi. Trump je najavio da će “Guantanamo zadržati otvoren” i “napuniti ga lošim tipovima”

Ograničenje mandata

Republikanska desnica zalaže se za ograničenje senatorskih mandata na dva šestogodišnja mandata te tri dvogodišnja mandata u Donjem domu Kongresa. Trump je to podržavao u kampanji, navodeći da želi “isušiti političku močvaru u Washingtonu” te da će predložiti amandman na Ustav. Međutim, Kongres se sporo mijenja, a voditelj senatske većine, republikanac Mitch McConnell i voditeljica zastupničke manjine, demokratkinja Nancy Pelosi desetljećima su prizor u hodnicima Capitola. Budući da se radi o amandmanu na Ustav, o tome će odlučivati Kongres. Šanse su male.

Federalna radna snaga

Obama je imao nekoliko uredbi o federalnim tenderima, koje bi Trump mogao revidirati. Jednom od uredbi Obama je podigao minimalnu satnicu, koju kompanije koje rade za federalnu vladu moraju isplaćivati, na 10,10 dolara. Također je uveo plaćeno bolovanje, a postoje uredbe kojima se potiče sindikalno pregovaranje. Postoji mogućnost da Trump to poništi.

Što su radili Trumpovi prethodnici?

Portal FiveThirtyEight objavio je da je Obama u prvih 100 dana potpisao 19 predsjedničkih uredbi i stornirao devet uredbi Georgea W. Busha. Bush je, pak, potpisao 11 novih uredbi i povukao četiri odluke prethodnika Billa Clintona. No, to je ništa u usporedbi s Franklinom Delanom Rooseveltom. On je ulaskom u Ovalni ured počeo s mahnitim promjenama. U 105 dana Kongres je donio 76 zakona. Zasad drži rekord.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:36