CRNO NAM SE PIŠE?

POLITIČKI NEMIRI U SVIJETU DOŽIVJET ĆE VRHUNAC U 2020-IMA Profesor Turčin tvrdi da ima matematički model kojim može predvidjeti trendove u društvu

 iStock

Uspon i pad civilizacija može se izračunati jednostavnom matematičkom jednadžbom, a profesor ekologije i matematike Petr Turčin sa sveučilišta u Connecticutu smatra da suvremenoj civilizaciji nije ostalo još puno vremena.

Dodaje kako matematika, koliko god to nekima zvučalo nestvarno, može itekako dobro objasniti ljudsko ponašanje, a upravo to uspjelo je njemu metodom takozvane kliodinamike. Zapravo je riječ o transdisciplinarnoj grani koja povijest doživljava kao prirodnu znanost.

Turčin je prvo računalnim metodama proučavao prošlost, a prije tri godine ta saznanja počeo je koristiti za predviđanje budućnosti, piše Daily Mail.

Prema njegovoj računici, svijet čekaju godine velikih političkih turbulencija.

'Društvena nestabilnost i političko nasilje eskalirat će u 2020-ima, a zadnji američki predsjednički izbori itekako dokazuju da u tim predviđanjima ima istine. Ovim metodama nemoguće je sa sigurnošću reći što će sve dogoditi, ali mogu se najaviti trendovi', objasnio je američki profesor ruskoga podrijetla.

Jedan od faktora koji najviše zabrinjava, a već je prisutan u svijetu i raste, jest dominacija elita. Turcčn kaže kako je broj bogatih sve veći, što dodatno povećava jaz između visokih slojeva u društvu i siromašnih, a kao posljedice toga navodi sve lošiji životni standard, nekvalitetnu zdravstvenu skrb i veće životne troškove.

'Umjesto da ih doživljavamo kao najavu za apokalipsu, iz ovih teorija trebali bismo učiti i napraviti sve što možemo kako bismo zaustavili zlu kob koja nam prijeti', objasnio je profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:20