GRAD KOJI UBIJAJU

POTPUNI SLOM ODNOSA DVIJU VELESILA, PROPAO IM NUKLEARNI SPORAZUM, OKO SIRIJE VIŠE NE SURAĐUJU Obama ostavio Alep na milost i nemilost Putinu i Asadu

 Reuters

Odnosi SAD-a i Rusije u ponedjeljak su dotaknuli novo dno. Prvo je Moskva objavila da će suspendirati sporazum o uništenju zaliha plutonija koji se može koristiti u proizvodnji nuklearnog oružja, a zatim je SAD rekao da odustaje od razgovora s Rusijom oko ponovnog pokušaja uspostave primirja u Siriji. Dvije odluke navodno nisu povezane.

Prvo, patologija Sirije.

Teška odluka

SAD suspendira sudjelovanje u bilateralnim kanalima s Rusijom, uspostavljenima kako bi se održao prekid neprijateljstava - objavio je glasnogovornik State Departmenta, John Kirby. Bila je to teška odluka, objasnio je, i državni tajnik John Kerry ostaje fokusiran na pronalazak diplomatskog rješenja multilateralnim putem, no neće se više gotovo pa svakodnevno čuti telefonom s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovim niti sastančiti s njim u Ženevi. Kući će se vratiti, dodao je, i američko osoblje koje je u tom gradu trebalo raditi na uspostavi “zajedničkog implementacijskog centra” s ruskim dužnosnicima. Otkazuje se i plan o američko-ruskoj vojnoj antidžihadističkoj ćeliji, a komunikacija o Siriji vraća se na početne postavke: kanal komunikacije kojim će osigurati da si ne staju na put u protuterorističkim operacijama.

- Nažalost, Rusija nije uspjela ispuniti vlastite obaveze i nije bila voljna ili u mogućnosti osigurati da se sirijski režim pridržava dogovora na koji je Moskva pristala - dodao je Kirby.

State Department se oglasio nakon što su iz Alepa stigli novi izvještaji o nediskriminatornim zračnim udarima sirijskog režima i Rusije, ovaj put na jednu od bolnica. Upravo je Alep, nekad najveći sirijski grad, poprište najintenzivnije režimske ofenzive u pet i pol godina dugom ratu, pokrenute nakon propasti primirja koje su 9. rujna dogovorili SAD i Rusija.

Primirje, čiji se uvjeti tek sada iščitavaju između redaka, održalo se samo tjedan dana. Uslijedilo je prepucavanje oko toga tko je kriv za njegov krah, da bi Kerry još prošli tjedan počeo prijetiti obustavom razgovora. S Lavrovim se posljednji put čuo u subotu, a u ponedjeljak su objavili da im je dosta.

- Nitko više nema strpljenja za Rusiju koja je suučesnik u sirijskoj tragediji. Rusija i SAD nemaju više o čemu razgovarati - rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Moskvi je žao

- Žao nam je zbog odluke Washingtona da ukine rad specijalističkih grupa u Ženevi, povuče svoje stručnjake i ograniči kontakte samo na područje izbjegavanja bilo kakvih konflikata. Washington jednostavno nije ispunio ključne uvjete dogovora o poboljšanju humanitarnih uvjeta oko Alepa. Sve se svelo na jednostavno pitanje: tko je Džabat al-Nusra, tko stoji iza njih i zašto Washington ne može ispuniti svoje obećanje da odijeli teroriste od tzv. umjerene opozicije. Nakon što nisu ispunili dogovore koje su sami postavili, oni pokušavaju prebaciti odgovornost na nekoga drugog - izjavila je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskoga Ministarstva vanjskih poslova, dodajući da je Rusija “u posljednjih nekoliko dana” poduzela napore usmjerene na ispunjavanje dogovora o prestanku sukoba. No, zbog američke neaktivnosti, tvrdi, teroristi su se uspjeli pregrupirati - praktički pa ista optužba koju Zapad već dugo stavlja na teret Rusiji, dakle da koristi primirja kako bi omogućila sirijskom režimu da pripremi novu ofenzivu, kao sada u Alepu.

Glasnogovorničkim šamaranjima prethodila je vijest o plutoniju.

Objavljeno je da je ruski predsjednik Vladimir Putin izdao uredbu kojom je suspendirao Sporazum o upravljanju i skladištenju plutonija (PDMA), koji su on i bivši američki predsjednik Bill Clinton potpisali 2000. godine. Sporazum obvezuje obje strane da se riješe plutonija kako bi spriječile da ga se koristi u vojne svrhe i svaka od strana obvezala se sagraditi pogone u kojima će plutonij iskoristiti za proizvodnju struje. Putin tvrdi da je suspendirao sporazum - koji ukupno, na obje strane, pokriva 68 tona plutonija, dovoljnih za proizvodnju 17.000 nuklearnih bojevih glava - zbog “drastične promjene u okolnostima, pojave prijetnje strateškoj stabilnosti kao rezultatu neprijateljskih akcija”. Moskva se dugo unilateralno držala dogovora, ali ruska strana, s obzirom na opće tenzije, ocjenjuje da to više nije moguće - objašnjavaju u Kremlju.

Putin optužuje SAD da nije sagradio potrebne pogone te da procesuira i skladišti plutonij na način koji nije predviđen dogovorom, odnosno da ga razrjeđuje i pohranjuje u kontejnerima. “Drugim riječima, može ga se iznova obrađivati i pretvoriti u plutonij za izradu oružja”, prenosi The Times Putinove optužbe.

Neovisno tijelo

Da SAD ima problema s provedbom plana, piše list, potvrdila je Međunarodna komisija o fisijskim materijalima, neovisno tijelo sa sveučilišta Princeton. Naime, 2014. godine je Obamina administracija zaustavila gradnju pogona u Južnoj Karolini jer se ispostavilo da bi troškovi gradnje bili viši od 30 milijardi dolara te su se odlučili za alternativu, metodu kojom se plutonij miješa s inertnim materijalom i zakapa u podzemna skladišta.

Zanimljivo, Putin bi bio spreman ukloniti suspenziju ako bi SAD ispunio obveze kao što je smanjenje broja vojnika u članicama NATO-a u istočnoj Europi te ukinuo sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:13