U NEVJERICI

POVRIJEĐENI DAČIĆ OTKRIO DA HRVATSKA NIJE JEDINA BLOKIRALA SRBIJU 'Razumijem da su Hrvati frustrirani velikim našim uspjesima...'

 Pedja Milosavljević / HANZA MEDIA

Ministar vanjskih poslova Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić jutros je ponovno komentirao blokadu otvaranja poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije i EU i očekivano sipao neutemeljene konstrukcije i uvrede prema Hrvatskoj.

- Osim Hrvatske koja je blokirala otvaranje poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje, određene rezerve imala je i Bugarska - izjavio je danas Dačić, inače nekadašnji predsjednik komiteta za javno informiranje u režimu Slobodana Miloševića, navodeći da teoretski još postoji mogućnost da se danas u Bruxellesu otvori i to poglavlje u pregovorima Srbije s EU, piše srpska agencija Tanjug.

Dačić je za RTS rekao da je premijer Aleksandar Vučić, koji se sinoć vratio iz Bruxellesa zbog toga što EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, radio "do kasno u noć" te je bio u kontaktu s "najvažnijim političarima u EU".

- Vidjet ćemo što će se dalje dogoditi. Srbija ima svoj put ka EU, ali Srbija neće nikome dozvoliti da je ponižava, vrijeđa, a naročito da je uvjetuje... za otvaranje svakog poglavlja moramo voditi specijalne ratove s pojedinim zemljama ili s čelnicima EU - kaže Dačić.

Kako je rekao, u Hrvatskoj se stvorila jedna antisrpska atmosfera i prema njemu nova hrvatska vlada nije promijenila takav odnos prema Srbiji. Također je napomenuo je u Hrvatskoj problem čokoladica koja dolazi iz Srbije te istaknuo da je "Hrvatska zemlja u kojoj se obnavlja fašistička i ustaška ideologija".

Dačić je također istaknuo da se ovdje ne radi samo o Hrvatskoj i Bugarskoj:

- Ne mogu da vjerujem da ta moćna EU ne može utjecati na jednu Hrvatsku i na jednu Bugarsku... na Hrvatsku hoće li dati ili neće dati suglasnost na određena poglavlja. Razumijem opterećenost i frustracije koje Hrvatska ima u odnosu na Srbiju, na uspjehe koje Srbija postiže, ali to apsolutno ne doprinosi stabilnosti u regiji - rekao je Dačić.

Dačić je podsjetio da je premijer Aleksandar Vučić ranije s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović potpisao dokument o zajedničkom radu u budućnosti u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

Govoreći o Bugarskoj, Dačić je rekao da je lako napisati u ustavu da nema manjina u nekoj zemlji, i onda nemate problem s manjinama.

- I sad oni govore o pravu bugarske manjine u Srbiji - naveo je Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:47