KRIZA NA PIRINEJSKOM POLUOTOKU

POZNAT DAN KADA ĆE KATALONIJA PROGLASITI NEZAVISNOST, POTRES ĆE OSJETITI CIJELA EUROPA! Donosimo scenarije nakon proglašenja nezavisne Katalonije

 
 Reuters

Referendum je održan, Madrid ga ne priznaje, ali Barcelona ga smatra formalno važećim. Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedjeljak, potvrdio je visoki dužnosnik regionalne vlade za Reuters. U ponedjeljak je sjednica regionalnog parlamenta u kojoj većinu drže stranke koje se zalažu za neovinost. Dakle, rezultati glasanja neće biti upitni.

Još jučer je katalonski predsjednik Carles Puigdemont potvrdio da će Katalonija proglasiti nezavisnost u roku par dana. Na pitanje kako će reagirati ako dođe do intervencije španjolskih vlasti s ciljem preuzimanja kontrole nad katalonskim institucijama, Puigdemont je odgovorio da bi to bila 'pogreška koja mijenja sve'.

1. IZGLASAVANJE NEOVISNOSTI

Carles Puigdemont, predsjednik Generalitata (lokalne vlade), najavio je jednostrano donošenje deklaracije o neovisnosti. Neki od zastupnika su za Jutarnji u ponedjeljak rekli da taj korak očekuju već ovaj tjedan. Lokalna Skupština sastat će se danas pa bi deklaracija mogla biti izglasana već sutra. U zraku ostaje pitanje hoće li se na zasjedanju pojaviti stranke koje su izašle prilikom donošenja zakona o referendumu, pučani, socijalisti i Ciudadanos. Njihova odsutnost ozbiljno bi dovela u pitanje legitimitet neovisnosti.

2. NAKON IZGLASAVANJA

Madrid bi mogao - i vjerojatno hoće - aktivirati Članak 155 Ustava te preuzeti upravu nad pokrajinom Katalonijom. Nakon toga bi slijedilo raspuštanje Skupštine i sazivanje novih izbora. Na njima bi vrlo vjerojatno još premoćniju pobjedu odnijele stranke koje zagovaraju neovisnost, a u međuvremenu nije isključen ni pad vlade u Madridu, izbori i nova vlada sklonija željama dijela Katalonaca. Nakon toga su mogući sljedeći scenariji:

3a. PROMJENA USTAVA

Nova vlada u Madridu kreće u proces promjene Ustava kojim zemlja ulazi u novu fazu. U pregovorima bi Katalonija tražila prava koja ima Baskija - dakle, samostalno prikupljanje poreza - ali vjerojatno bi te dvije sadašnje regije napravile i korak dalje te zatražile da se Španjolska ustroji kao (kon)federacija.

3b. ODCJEPLJENJE

U slučaju da nakon novih izbora u Madridu opet ne bude sluha za katalonske želje, tada nije isključeno da Generalitat proglasi neovisnost. Taj scenarij krije brojne opasnosti: od pitanja valute (Katalonija nije članica eura) do problematike međunarodnog priznanja (sasvim je sigurno da niti jedna članica EU ne bi priznala novu državu tako dugo dok to ne napravi Madrid). U međuvremenu bi zemlja bila u statusu “čardak ni na nebu, ni na zemlji”, što bi imalo negativne posljedice po ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:16