INSOLVENTNOST

POZNATA AVIOKOMPANIJA PRESTAJE S RADOM KRAJEM MJESECA Letjeli li su i u Hrvatsku, evo što možete učiniti ako ste kupili karte unaprijed

 Fabrizio Bensch / REUTERS

Insolventna njemačka aviokompanija Air Berlin prestaje s letovima najkasnije 28. listopada, objavili su sinioć iz te kompanije, piše Reuters.

Svojim zaposlenicima rekli su da počnu tražiti drugi posao, a trenutno im letove omogućava pozajmica od njemačke vlade kako bi im dali malo vremena da s investitorima dogovore prodaju nekih dijelove tvrtke. Među potencijalnim kupcima spominju se aviokompanije Lufthansa i easyJet koje bi do utorka trebali odlučiti hoće li preuzeti neke dijelove biznisa Air Berlina.

S obzirom da je kompanija još u kolovozu proglasila insolventnost ovaj potez ne dolazi kao veliko iznenađenje. Većina letova na dužim relacijama ionako je već otkazana, ali će na nekim linijama po svemu sudeći letjeti do 15.10, a možda i do ranije spomenutog 28.10. Tako se na njihovoj stranici i dalje nudi rezervacija letova prema više destinacija diljem Europe i svijeta, a od njih i tri hrvatske - Dubrovnik, Split i Zagreb.

Ključno pitanje za one koji su unaprijed rezervirali karte je što će se s njima dogoditi. Kako piše fastcompany.com, dvije su opcije.

Prvo, svi koji su kupili karte nakon što je 15. kolovoza kompanija proglasila insolventnost, će ili dobiti povrat novca ili će im se rezervirati alternativni let prema istoj destinaciji. Kompanija će o tome obavijestiti korisnike. Treba napomenuti da kupci mogu tražiti od kompanije i nadoknadu drugih troškova koji će im zbog toga toga nastati, preko njihova odjela za žalbe.

No, ako ste kartu kupili prije 15.8, tada naprosto nemate sreće. Prema pravilima o insolventnosti, to jest bankrotu, za te karte novac ne može biti vraćen, niti je moguća rezervacija alternativnih letova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:40