SMRTONOSNA LAVINA

PREŽIVJELA DJEVOJKA DETALJNO ISPRIČALA TRENUTKE UŽASA ISPOD 120.000 TONA SNIJEGA 'Činjenica da nismo imali što za jesti nas je najmanje zabrinjavala'

 REUTERS / FACEBOOK

I nekoliko dana nakon lavine koja je u srijedu zatrpala talijanski hotel Rigopiano, u medije izlaze priče preživjelih. Tragedija koja se u središnjoj Italiji dogodila nakon nekoliko uzastopnih potresa odnijela je dvadesetak života, a oni koji su strahotu preživjeli sada prepričavaju s čime su se i kako nosili do trenutka dolaska spasioca.

22-godišnja studentica Giorgia Galassi prisjeća se da je u trenutku udara 120 000 tona snijega u hotelu bila sa svojim dečkom Vincenzom Fortiem. Govori o mraku, hladnoći, žeđi i gladi.

- Nismo imali ništa za jesti, no i to je bilo podnošljivo. Ono što je bilo najgore je neutaživa žeđ koju smo pokušali utažiti cuclanjem prljavog snijega, tek toliko da ne dehidriramo u potpunosti – prepričala je djevojka iz svoje hotelske sobe u kojoj se oporavlja nakon traumatičnog iskustva kojeg opisuje kao boravak u zatvorenoj, klaustrofobičnoj kutiji.

– Sjećam se trenutka kad se udar dogodio. Stajali smo u hotelskom lobiju i cijela se zgrada snažno zatresla. U hotelu je nestalo svjetla, a sve što nas je štitilo od potpunog mraka bili su mobiteli - nadodaje.

Giorgia se prisjetila i djece u hotelu, napominjući kako su bili izuzetno hrabri.

– Djeca su bila fantastična. Ne sjećam se da je ijedno zaplakalo – prepričava.

Iako prestravljeni, duge sate do dolaska spasilačkih kratili su pjesmom.

– Pjevajući smo pokušali održati ikakvu razinu duha i optimizma u tim stravičnim uvjetima – prisjeća se.

Dolazak spasioca bio je trenutak potpunog olakšanja.

– Čula sam ih i viknula svoje ime, a oni su uzvratili uputama kako će do nas doći. Uz mene je bio muškarac, za kojeg mislim da nije preživio. Neko vrijeme smo razgovarali, no on se nalazio pod ogromnom količinom snijega, i nakon nekog vremena, nisam više čula njegove riječi – prepričala je preživjela djevojka talijanskim medijima.

I pet dana nakon tragedije, potraga za 22-oje ljudi koji se i dalje smatraju nestalima se nastavlja. Šanse za njihovim preživljavanjem su male, no tamošnji vatrogasni zapovjednik Luca Cari napominje da ipak postoje. U potrazi za nestalima sudjeluju i posebno trenirani psi, a zabrinjava činjenica da je objavljena informacija kako su vlasnici hotela lokalnim vlastima poslali molbu za evakuacijom gostiju prije tragične lavine.

Naime, struja u hotelu kobne je večeri nestajala i prije udara, a goste i zaposlenike brinula su podrhtavanja tla koja su osjećali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:01