NOVI ŽIVOT

PRIČA O DJEČAKU KOJI JE PRVI PUT OD ROĐENJA ISKUSIO ŽIVOT IZVAN TAMNICE 'Do prije nekoliko dana nije znao ni što je WC... Ovo mu je kao zemlja čudesa'

 
 Profimedia, Press Association

Nakon što su pet godina proveli u zatočeništvu u Afganistanu, Kanađanin Joshua Boyle i njegova supruga Caitlan Coleman sa svoje troje djece oslobođeni su u akciji pakistanskih snaga i vraćeni u petak Kanadu.

Fotoreporteri su u nedjelju snimili prve fotografije Boylea i njegovog sina Najaeshija Jonaha (4) kako se igraju u vrtu kuće njegovih roditelja u Smith Fallsu. Dječak je izgledao sretno i zdravo dok mu je otac pokazivao različite biljke u vrtu.

Boyle, njegova žena Amerikanka i troje djece koja su rođena u zatočeništvu, spašeni su u srijedu.

- Naša djeca napokon su u svom prvom pravom domu, nakon što su nas čitav petak ispitivali za svaki aerodrom je li to naša nova kuća - kazao je Boyle u nedjelju za CBC.

Joshua Boyle and one of his kids play in the garden at his parents house in Smiths Falls, Ont., on Saturday, Oct. 14, 2017. Canadian Joshua Boyle, his American wife Caitlan Coleman, and their three young children have been released after years held captive by a group that has ties to the Taliban and is considered a terrorist organization by the United States, U.S. and Pakistani officials said Thursday., Image: 352887876, License: Rights-managed, Restrictions: World rights excluding North America, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Kazao je i da je njegov najstariji sin vrlo veseo i da mu se čini da je sloboda instantno 'izliječila pola njegovih bolesti'. Trči naokolo i pregledava sve darove koje je dobio ovdje tijekom godina dok smo bili zatočeni u Afganistanu. Proučava 'post-it' papiriće, zavjese, slike i društvene igre, gleda daljinske upravljače... kuća mu je kao zemlja čudesa - kazao je Boyle i dodao kako se njhov dvogodišnji sin, Dhakwoen Noah (2) teže prilagođava životu na slobodi.

Pod istim je stresom kao dok je bio u zatočeništvu, čini mi se kao da ga sve podsjeća na horore koje smo tamo proživjeli. Kamere ga podsjećaju na videosnimke koje smo snimali kao taoci, kemijske olovke gleda kao šprice kojima su čuvari ubrizgavali ketamin njegovim roditeljima, lupanje vratima ga asocira na pretraživanje ćelija...

- Čini se da je njegov proces zacijeljivanja jedva počeo, stoga se molimo Bogu da ga ubrza, dodao je Boyle.

Joshua Boyle and his son Jonah play in the garden at his parents house in Smiths Falls, Ont., on Saturday, Oct. 14, 2017., Image: 352887875, License: Rights-managed, Restrictions: World rights excluding North America, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Par ima i dvomjesečnu djevojčicu i tvrde da su njihovu drugu kći rođenu u zatočeništvu ubili otmičari.

- Ova djeca do prije tri dana nisu znala kako izgleda wc. Za obavljanje nužde koristili smo kante - kazao je Boyle u videu koji su u nedjelju objavile pakistanske snage.

- Prije tri dana nisu znali što je svjetlo ili što su vrata, osim da su metalna stvar koja ih čini zatvorenicima. A sada vide kuće, hranu, darove... Čini se kako se dobro drže - kazao je Boyle.

Profimedia/Screenshot

Boyle i Coleman izgubili su svaki kontakt s obitelji 2012. kada su krenuli putovati Rusijom i državama bivšeg Sovjetskog Saveza nakon čega su došli do planinskog područja kraj Kabula.

Kazao je da je otet dok je pokušavao dostaviti pomoć mještanima u području koje su kontrolirali talibani, a do kojeg nisu mogle doći 'ni nevladine organizacije, ni humanitarni radnici ni tamošnja vlast'.

Joshua Boyle (obscured) puts his hand on the head of one of his kids as they play in the garden at his parents house in Smiths Falls, Ont., on Saturday, Oct. 14, 2017. Canadian Joshua Boyle, his American wife Caitlan Coleman, and their three young children have been released after years held captive by a group that has ties to the Taliban and is considered a terrorist organization by the United States, U.S. and Pakistani officials said Thursday., Image: 352887866, License: Rights-managed, Restrictions: World rights excluding North America, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

U trenutku otmice, njegova supruga je bila trudna, a u zatočeništvu je rodila četvero djece. Boyle je ispričao da su mu suprugu godimana silovali čuvari dok su nadređeni gledali i da su ubili njihovu tek rođenu kćer.

Mreža militanata Haqqani u nekoliko je navrata objavljivala snimke obitelji zahtijevajući oslobađanje svojih zatvorenih pripadnika u zamjenu za njihovo puštanje na slobodu. Posljednja snimka pojavila se krajem prošle godine, a na njoj Caitlan iznosi očajnički vapaj, moleći da je netko izbavi iz 'kafkijanske noćne more'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:46