ZAVRŠIO NA SUDU

PRIČA O GOSPODINU BASCHIERI, BANKARSKOM ROBINU HOODU U svom malom mjestu siromašnima prebacivao novac s računa bogatih da bi postali kreditno sposobni

 
Ilustracija
 Profimedia, robertharding

Tijekom globalne financijske krize u mjestu Forni di Sopra, koje broji oko tisuću ljudi, smještenom u zabačenom planinskom području talijanskih Alpa, menadžer lokalne banke bio je neobično meka srca. Tako je mještanima koji su mu 2009. dolazili tražiti kredit, a nisu zadovoljavali bančine uvjete, Gilberto Baschiera sam "dodavao" novac na njihov račun kako bi bili kreditno sposobni.

Novac bi uzimao s računa bogatih klijenata i prebacivao ga onima koji se nisu mogli kvalificirati za dobivanje kredita. Tako je tijekom sedam godina otuđio oko milijun eura, iako sebi nije zadržao ni novčića.

Vjerovao je da će ljudi kojima pomaže biti u stanju vratiti novac, ali neki od njih to nisu učinili, pa je Baschierin poslodavac na koncu otkrio rupu u bilanci, a sam Baschiera se našao na vjetrometini. Kad je priča isplivala na vidjelo, pišu talijanski mediji, čak je nazvao redom sve imućne klijente s čijih je računa uzimao novac i objašnjavao im svoje poteze.

Forni di Sopra village and mountains, Carnia, Dolomiti Friulane Nature Park, Friuli-Venezia Giulia, Italy, Image: 312421211, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Forni di Sopra

Osuđen je na dvije godine zatvora. Kako se radi o njegovom prvom prijestupu, a osobno se nije nimalo okoristio i dosuđena kazna je relativno kratka, prema talijanskom zakonu ipak neće iza rešetaka.

Suvremeni Robin Hood, kako je već prozvan u dijelu talijanskih medija, kazao je da je uvijek mislio kako je zadaća banke, pored zaštite štediša, pomoći potrebitima.

Na koncu je ostao bez posla i bez doma.

Talijanske novine La Repubblica prenijele su Baschierinu izjavu da bankarski sustav "napušta umirovljenike s minimumom sredstava i mlade ljude bez resursa". "Gospodarska kriza promjenila je kriterije, više se nije odlučivalo temeljem ukupne procjene klijenata, već na nivou pouzdanosti koja se utvrđivala za stolom, putem kompjutera."

"Ali cijena koju sam platio je prevelika. Mislim da to više ne bih ponovio", kazao je, kako prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:22