NOVA ŠEFICA VLADE

PRIZNAJE DA JE HOMOSEKSUALKA, PODRIJETLOM JE IZ HRVATSKE Unatoč protivljenju Pravoslavne crkve, Srbija dobila svoju prvu premijerku u povijesti

 Screenshot: YouTube / Dado Ruvić / Reuters

Nakon dugog iščekivanja srpski predsjednik Aleksandar Vučić danas je imenovao novog premijera, preciznije prvu premijerku. U fotelju koja je ostala ispražnjena nakon što se Vučić preselio na predsjednički položaj sjest će, kako je najavljivao (i navijao) beogradski Blic, dosadašnja ministrica uprave Ana Brnabić.

Riječ je o jednoj od nauspješnijih ministrica u ovoj, godinu dana staroj dosad Vučićevoj vladi, koja je u tom razdoblju osigurala da građani mogu na jednom šalteru dobiti sve potrebne dokumente. Brnabić je posebna po nekoliko aspekata. Kao prvo, ona nije članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) već je u vladi bila kao nestranačka osoba. Sad će voditi vladu kao nestranačka osoba.

Vučić je rekao kako to nije "poraz za SNS" koji je i dalje stranka s najviše ministara, ali je sasvim jasno da se za Brnabić odlučio i zato da time onemogući bilo kakvu borbu za naslijeđe u stranci - jer, novi bi premijer svakako s vremenom želio ojačati svoj utjecaj pa i doći na čelo stranke. Ništa od toga nije problem s Anom Brnabić na premijerskom položaju.

Kao drugo, ona je homoseksualka i to nije krila. Srpska pravoslavna crkva (SPC) se nekako pomirila s time da bude u vladi kao ministrica, ali da preuzme mjesto prvog ministra, to SPC-u nikako nije išlo pod kožu. Pa su pozivali brojne ministre i preko njih slali poruke Vučiću da odustane od odluke te da imenuje nekog drugog. No, iz krugova oko sadašnjeg predsjednika ubrzo je stigao jasan odgovor: Crkva neće birati premijera. Vučić je time pokazao svoju snagu i potvrdio da mu ni SPC ne može nametati odluke.

Konačno, Ana Brnabić je podrijetlom iz Hrvatske, iz Stare Baške na otoku Krku gdje se njezina porodica spominje u crkvenim knjigama još 1673. godine. Ana Brnabić je rođena u Beogradu 1975. godine, a 1994. godine odlazi na studij u Sjedinjene Američke Države gdje na Northwood Unversity 1998. godine završava studij poslovne administracije. Nakon toga nastavlja obrazovanje u Velikoj Britaniji gdje na University of Hull stječe MBA diplomu iz marketinga. Tijekom boravka u Engleskoj počinje se politički angažirati održavajući veze između srpskih reformskih stranaka i medija u Velikoj Britaniji.

Nakon povratka u Srbiju ostvarila je uspješnu poslovnu karijeru nakon čega se lakše, kako je rekla za Jutarnji prošle subote, mogla odlučiti da uđe u Vučićevu vladu prošle godine. Tada je rekla kako je imala predrasuda prema Vučiću, ali da je on pokazao da su predrasude pogrešne pa je čak izjavila da je on napravio sve ono što je očekivala od Demokratske stranke od 2000. godine naovamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:23