HRABRA ODLUKA POZNATOG MILIJARDERA

PROROK IZ OMAHE VJERUJE U TRUMPA Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu uložio 12 milijardi dolara u američke dionice

Donald Trump i Warren Buffett
 Carlos Barria / Kevin Lamarque / Reuters

U Sjedinjenim je Državama u siječnju otvoreno gotovo 230 tisuća novih radnih mjesta, najviše u četiri mjeseca, zahvaljujući osjetno pojačanom zapošljavanju u graditeljstvu i maloprodaji, pokazale su u petak prve procjene američkog ministarstva trgovine. U američkom gospodarstvu u prvom je ovogodišnjem mjesecu otvoreno neto 227.000 novih radnih mjesta, objavilo je ministarstvo trgovine.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatke za studeni i prosinac koji sada pokazuju da je u tom razdoblju otvoreno 39 tisuća manje radnih mjesta no što su bili prvotno procijenili. Stopa nezaposlenosti u siječnju je uvećana za desetinu postotnog boda, na 4,8 posto, pokazuje najnovije izvješće.

Brojke su nadmašile očekivanja ekonomista iz Reutersove ankete koji su predviđali 175 tisuća novih radnih mjesta i nepromijenjenu stopu nezaposlenosti od 4,7 posto. U siječnju su svi sektori gospodarstva zapošljavali, predvođeni graditeljskim i sektorom maloprodaje. U graditeljstvu je otvoreno 36 tisuća novih radnih mjesta, nakon njih svega 2.000 u mjesecu ranije. Skok u siječnju pripisuje se povoljnijim vremenskim prilikama.

U sektoru maloprodaje otvoreno je novih 45.900 radnih mjesta, najviše od veljače prošle godine. Slijedi sektor proizvodnje, s rastom zaposlenih drugi mjesec zaredom i novih 5.000 radnih mjesta. S druge strane, u državnom je sektoru broj zaposlenih u siječnju smanjen četvrti mjesec zaredom. Trend smanjenja će se vjerojatno nastaviti, posebno u kontekstu odluke nove američke administracije o zamrzavanju zapošljavanja u državnim službama.

Stabilan rast američke ekonomije, iako ni blizu onome koji priželjkuje predsjednik Trump, očekuje i poznati milijarder i filantrop Warren Buffett. Čovjek koji je zbog vještine ulaganja dobio nadimak Prorok iz Omahe, otkrio je da je kupio 12 milijardi dolara vrijedne dionice otkako je Trump predsjednik.

Naime, dionice i kamate na državne vrijednosne papire skočile su nakon Trumpove pobjede zahvaljujući predviđanju o rezanju regulativa u pojedinim sektorima, nižim porezima i fiskalnim stimulansima. No, entuzijazam je pao nakon Trumpove "zabrane muslimana". Buffett je stoga u nedavnom intervjuu izjavio kako je skeptičan po pitanju Trumpova obećanja da će gospodarstvo godišnje rasti četiri posto, rekavši da je on bliži predviđanju od 2 posto.

Inače, Buffet je tijekom kampanje dao snažnu potporu Trumpovoj protukandidatkinji, Hillary Clinton.

Zid prema Meksiku za dvije godine

I dok je ekonomiju naslijedio u relativno dobrom stanju (ali s nikad većom razlikom između bogatih i siromašnih) Trump se brine da ista situacija nije u pitanju sigurnosti, zbog čega je privremeno zabranjen ulazak u SAD građanima iz sedam većinski muslimanskih država (Sirija, Libija, Somalija, Irak, Iran, Jemen, Sudan), iako tu zabranu nije protegnuo na Tunis i Saudijsku Arabiju koje su poznate kao leglo islamskih ekstremista.

Da je njegova politika prema migrantima i izbjeglicama iz tih država ispravna smatra čak 49 posto Amerikanaca, dok se s njom 41 posto ne slaže, a dodatnu potvrdu opravdanosti svog poteza Trump je našao u incidentu u Louvreu koji se dogodio jutros. Trump je ocijenio da je Francuska ponovno "na rubu živaca" nakon napada u blizini Louvrea, te je pozvao SAD da "se opameti".

- Novi radikalni islamski terorist upravo je napao u muzeju Louvre u Parizu. Turisti su u pritvoru. Francuska je ponovno na rubu živaca. SAD, opameti se - napisao je Trump, a gdje drugdje nego na svojem omiljenom Twitter profilu.

S druge strane, Trump je obećao da će se riješiti i migranata iz hispano-američkih zemalja, poglavito Meksika, zbog čega je tijekom cijele kampanje najavljivao izgradnju zida prema toj državi, s kojom bi se uskoro moglo početi. Tako je ministar domovinske sigurnosti John F. Kelly izjavio je da želi da zid na granici s Meksikom bude gotov za dvije godine.

- Zid će se prvo graditi tamo gdje je najveća potreba, a onda će se upotpunjavati. Tako ja na to gledam - poručio je Kelly, umirovljeni general s četiri zvjezdice.

Popularan među pristašama, ali ne i u ostatku države

Danas je dva tjedna otkako je Trump položio zakletvu na jednoj od slabije posjećenih inauguracija u novijoj povijesti, a nakon niza kontroverznih odluka uspio je spektakularno srušiti i jedan rekord. Naime, ugledna agencija istraživanje javnog mnijenja Gallup već desetljećima provodi istraživanje o popularnosti poteza američkih predsjednika, to jest koji postanak građana odobrava i ne odobrava njihov rad.

Obično "medeni mjesec" novih predsjednika i javnosti traje najmanje godinu dana, ali u Trumpovom slučaju je prošlo samo 8 dana prije nego je više od 50 posto ispitanika reklo da ne odobrava njegov rad. Dosadašnji negativni rekord držao je Jimmy Carter s 370, dok je Barack Obama izdržao 397 dana s pozitivnim rejtingom od dana inauguracije.

The credit GRAPHIC NEWS mu / Reuters
Trumpu je trebalo rekordnih 8 dana u Bijeloj kući da više od 50 posto Amerikanaca uvjeri da ne radi dobro svoj posao, prema istraživanju agencije Gallup. Njegovom prethodniku Obami je trebalo 397.

Izjave Trumpovih birača

No, Trump je zato i dalje vrlo popularan među svojim biračima, uglavnom srednjovječnim ili starijim bijelcima koji o njegovom radu imaju samo riječi hvale, od kojih smo neke skupili ovdje: - On je poput mene. Kaže što misli, k vragu sa svim drugima. Bio bih sretan kada bi još ukinuo i neke odredbe vezane uz zaštitu okoliša, tvrdi Emory Terensky (66), bijelac, Pennsylvania, bivši radnik u čeličani.

- Naši su poslovi otišli u Kinu. Ljudima je dosta. Glasao sam za Trumpa bez oklijevanja, iako sam registrirani demokrat, kaže John Golomb (65), bijelac, Pennsylvania, bivši radnik u valjaonici. - On je izuzetan biznismen. Ima zdrav razum. Želi da se poštuje zakon i vladavina prava, dodaje Patti Thompson (68), bjelkinja, Arizona, umirovljenica. - Njegova trenutačna zabrana za imigrante iz sedam država, koje imaju potencijal izvoza terorizma, mudar je korak, ocjenjuje Christopher Herring (32), bijelac, Arizona, administrator na sveučilištu. - Ekonomski populizam, nacionalizam, sve su te stvari dobro odjeknule kod mene, rekao je Curtis Chambers (54), bijelac, Florida, financijski savjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:34