SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO SAD

PRVA SMRTNA KAZNA ZA ZLOČIN IZ MRŽNJE Osuđen rasist koji je ubio devetoro crnaca u crkvi: 'Osjećao sam da moram to učiniti. Još uvijek to osjećam'

Dylann Roof
 REUTERS

Dylann Roof danas je osuđen na smrtnu kaznu za ubojstvo devetoro ljudi u Charlestonu u Južnoj Karolini 2015. godina. Roof je ubio devetoro afroamerikanaca u crkvi, a njegov je zločin bio potaknut rasnom mržnjom.

Za vrijeme iznošenja završnih argumenata na suđenju, Roof (22) nije pokazao nikakvo kajanje zbog masakra. Tvrdio je da žrtve nije ubio iz mržnje.

- Mislim da nitko pri zdravoj pameti ne želi otići u crkvu i ubiti ljude, rekao je poroti.

- Rekao sam FBI-u da sam morao to učiniti, ali to nije istina. Nisam morao. Nitko me nije natjerao. Ono što sam htio reći je: osjećao sam da to moram učiniti. Još uvijek to osjećam, rekao je.

- Bilo tko, uključujući i tužiteljstvo, tako misli da sam ispunjen mržnjom ne zna što je to mržnja. Oni ne znaju ništa o mržnji.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Roof planirao ubojstvo mjesecima, tako što je prvo napisao rasistički manifest, i potom namjerno napao crkvu u koju najviše zalaze afroamerikanci. Potom je kupio pištolj marke Glock s 88 metaka za svoj rođendan. Objasnili su kako je 88 numerički simbol za 'Heil Hitler'.

Radi se o prvom slučaju u kojem je netko osuđen na smrt zbog zločina iz mržnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:39