BALISTIČKI PROJEKTIL

PUKOM SREĆOM IZBJEGNUTA KATASTROFA 'Raketa koju je lansirao Kim Jong-un umalo je pogodila Boeing 777 s više od 300 putnika na letu za Pariz'

 REUTERS

Komercijalni zrakoplov proletio je kraj lokacije zapadno od Japana manje od deset minuta prije nego je Sjeverna Koreja na to mjesto ispalila svoju najnoviju balističku raketu, piše ABC News pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike.

Balistička raketa koju je u petak u noći lansirala Sjeverna Koreja bila je interkontinentalna (ICBM), a preletjela je oko 1000 kilometra prije no što je pala u more japanskog isključivog gospodarskog pojasa. Podaci o komercijalnim letovima pokazali su da je postojala potencijalna opasnost za let 293 kompanije Air France, u kojem je 323 putnika i članova posade putovalo iz Tokija za Pariz.

Glasnogovornik Pentagona kapetan Jeff Davis u petak je rekao da je raketa lansirana iz Mupyongnija, tvornice oružja na sjeveru Sjeverne Koreje, i da je pala na oko 167 kilometara od japanskog otoka Hokkaida.

U Air Franceu su za ABC News rekli da nema nikakve opasnosti na rutama njihovih letova i da je konkretni let prošao bez incidenata. Priopćili su i da neprestano prate moguće opasnosti i analiziraju kritične zone kako bi pravovremeno prilagodili rute letova.

No, Pentagon je zabrinut jer kažu da bi Sjeverna Koreja ispaljivanjem raketa mogla ugroziti komercijalne letove, budući da je zadnja prošla područjem na kojem je putnički zračni promet gust.

- Sve što oni rade je prilično nekoordinirano, upozorio je Davis, napominjući da su u opasnosti bili i brodovi na području pada projektila.

Za razliku od Sjeverne Koreje, koja rakete ispaljuje bez ikakvog upozorenja, druge države nerijetko najave nekakvu vojnu aktivnost na određenom području što onda služi kao upozorenje aviokompanijama da u zadanom vremenu izbjegavaju letove tim zonama.

Sjevernokorejska ispitivanja dvije nuklearne bombe i različitih raketa od početka prošle godine pojačali su napetosti na Korejskom poluotoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:34