'IMPERIJ' UZVRAĆA UDARAC

'Putin ih pažljivo prati': Britanci dovršavaju moderne nosače aviona vrijedne 8 milijardi eura

 Russell Cheyne / REUTERS

U škotskom brodogradilištu Rosyth polako se dovršava nosač aviona HMS Queen Elizabeth, koji bi prve testove na moru trebao imati sljedeće godine, piše britanski Telegraph.

Ultramoderni brod, najveći kojeg je Kraljevska ratna mornarica ikad sagradila, u redovnu bi službu trebao ući 2021. godine, čime će Ujedinjeno Kraljevstvo imati prvi operabilni nosač aviona nakon 2014. godine i odlaska u povijest klase Invincible.

HMS Queen Elizabeth nije jedini brod svoje klase - u istom brodogradilištu gradi se i njegov sestrinski brod Prince of Wales koji će biti dovršen 18 mjeseci kasnije.

Brodovi će imati po 69 500 tona svaki, bit će dugi 280 metara, visoki 70 metara te opremljeni s po 4 Wärtsilä dizelska motora i dvije Rolls-Royce MT30 plinske turbine. Ove nosače aviona ukupno gradi 10 000 radnika, a svaki će imati više od 3000 različitih odjeljaka.

Kad budu završeni, bit će dom za posadu od 700 osoba, s dodatnim kapacitetom za 900 marinaca i članova avionskih posada. Sve to će Britance ukupno koštati ogromnih 8 milijardi eura.

Kapetan Simon Petitt, u čijoj je nadležnosti nadgledanje izgradnje dvaju brodova, uvjeren je da će nosači klase Queen Elizabeth postati najmoćnije konvencionalno oružje Ujedinjenog Kraljevstva i promijeniti način na koji funkcionira Kraljevska ratna mornarica:

- Ratove treba spriječiti, a ne započeti. Ako netko želi zaratiti s nama sigurno će dvaput razmisliti ako vide jedan od ova dva broda kako se približava na horizontu, Ovakve brodove nikad prije nismo vidjeli i oni će promijeniti način kako mornarica funkcionira - ponosno je rekao Petitt.

Ova dva nosača u svakom slučaju će postati okosnica Kraljevske ratne mornarice i najvažnije strateško oružje Britanaca uz Vanguard klasu nuklearnih podmornica koje su opremljene balističkim projektilima s nuklearnim bojnim glavama.

U službi bi trebali biti oko 50 godina, a s njihove palube će operirati američki višenamjenski ratni avioni F35B (njih 36) čiji je razvoj nakon godina nedaća i uvećanih troškova napokon pri kraju. Osim njih bit će mjesta i za četiri Merlin helikoptera te potencijalno za pokoji Apache i Chinook helikopter.

Kapetan Petitt smatra da bi se ovi brodovi, ako bude potrebe, mogli koristiti u borbi protiv Islamske države te očekuje da će biti poslani u Perzijski zaljev čim se završe.

No, Petitt smatra da će Queen Elizabeth klasa služiti kao demonstracija moći za mnoge veće sile:

- Putin će vrlo pažljivo gledati ove brodove. Nosači aviona jako su velika stvar, samo pogledajte kad Obama ima konferencije o vojnim stvarima, drži ih na palubi nosača aviona.

Britanci su o novoj generaciji nosača aviona počeli razmišljati još 90-ih godina prošlog stoljeća, ali je program obilježilo rezanje troškova i konstantne odgode. Zeleno svjetlo su napokon dobili 2007. godine, a originalno predviđeni trošak njihovog razvoja i gradnje uvećao se za više od 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:45