DRAMA

PUTIN PROTIV VUČIĆA: DAO NOVAC NIKOLIĆU DA MU BUDE KONKURENCIJA Nova politička bura trese Srbiju: Procurili detalji trosatnog sastanka u Kremlju

 CROPIX

U Srbiji je opet uzbudljivo. Predsjednik Aleksandar Vučić opet - to je već njegova tradicionalna rutina - razmišlja o prijevremenim izborima na proljeće 2018. godine, i to će do kraja sljedećeg tjedna biti jasnije.

Na tim bi se izborima kao ozbiljan suparnik, barem on tako misli za sebe, mogao pojaviti bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić koji je još uvijek, otkad mu Vučić nije dopustio kandidaturu za drugi predsjednički mandat, “iznenađen i uvrijeđen”. Naime, Nikolić je dobio, kako pišu srpski mediji, ozbiljnu ponudu i vjetar u leđa osobno od ruskog predsjednika Vladimira Putina koji mu je ponudio sredstva, i stalno daljnje financiranje u kojem će sudjelovati i srpski poduzetnici iz Rusije, svoje PR stručnjake i svekoliku političku podršku za nastavak političkog djelovanja i osnivanje stranke. Bivši predsjednik i nekadašnji bliski Vučićev suradnik, jer zajedno su izašli iz Šešeljeve Radikalne stranke i osnovali danas vodeću Srpsku naprednu stranku, Nikolić je iz ruku Vladimira Putina u Kremlju dobio Orden prijateljstva, a na svečanosti je sjedio za stolom s Putinom, patrijarhom RPC-a Kirilom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Nikolić se poslije pohvalio da je tri sata razgovarao s Putinom.

“Patriotsko ime”

Osim toga, Nikolić je uz kavijar i šampanjac opanjkavao Vučića te pred Putinom rekao kako on (Nikolić) nikad ne bi bio postavljen na dužnost koordinatora za odnose s Rusijom i Kinom da “Putin nije stisnuo Vučića”. Beogradski mediji navode da je Nikolić izjavio kako “Srbija ne slijedi upute Moskve” jer je Vučić, a ne on, pobijedio u stranci. A ruski stručnjaci, ističe Blic iz svojih izvora u Moskvi, traže najpodobnije “patriotsko ime” za stranku.

Rusi tako reanimiraju gotovo izgubljenog Nikolića, ali je pitanje može li on čak i uz izdašnu kremaljsku podršku zamutiti Vučiću vodu. To što Nikolić - pardon, Putin - misli ozbiljno nastupiti na srpskim izborima samo dodatno komplicira situaciju u susjedstvu. Putinu se žuri jer je sad i iz Bruxellesa stigla poruka da bi Srbija prije 2025. mogla postati članica EU, a Vučić to želi do 2023. godine. S jedne strane Vučić zato i želi izbore kako bi sebi dotad osigurao mir i vlast, a Rusija, koja to želi onemogućiti kako joj i zadnja oaza u Europi ne bi iskliznula iz ruku, požuruje kako bi ostvarila još veći utjecaj u Srbiji. Vučiću bi zato izbori na proljeće 2018. odgovarali jer je ionako u velikoj prednosti, a onemogućio bi da se Nikolićeva prokremaljska stranka za to kratko vrijeme etablira u političkom životu Srbije.

Što će Dačić

Zanimljivo je imaju li s tim veze i nenadana najava još jednog moskovskog igrača i Vučićeva koalicijskog partnera, Ivice Dačića, da će napustiti čelno mjesto SPS-a, te nedavni intervju otvoreno proruskog srpskog političara Nenada Popovića, također Vučićeva koalicijskog partnera, da se Srbija treba orijentirati na Rusiju i da ne treba ući u članstvo EU.

Nikolić traži jaka imena za stranku, a Vučić je stisnut i uskoro mora presjeći: Moskva ili Bruxelles. Uz to, Vučić ionako 19. prosinca ide kod Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:12