SJEVERNOKOREJSKA KRIZA

PUTIN RAZGOVARAO S KINESKIM PREDSJEDNIKOM 'Jako smo zabrinuti. Stanje bi moglo prerasti u kaos'

 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je pozvao međunarodnu zajednicu da ne podlegne emocijama nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela svoj šesti nuklearni pokus.

U telefonskom razgovoru s japanskim premijerom Shinzo Abeom, Putin je upozorio da ne treba popustiti emocijama i da treba djelovati mirno i staloženo i naglasio da bi se problemi Korejskog poluotoka trebali rješavati političkim i dipomatskim sredstvima, prema priopćenju Kremlja.

Taj pokus Pjongjanga potkapa svjetski režim nuklearnog neširenja, krši rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava i predstavlja realnu prijetnju za mir i regionalnu stabilnost, naglasio je Putin, prenosi se u priopćenju.

Ruski predsjednik je također u nedjelju s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom razgovarao o stanju u Koreji. Dvojica čelnika su rekla da ih duboko zabrinjava stanje na Korejskom poluotoku i naglasila "potrebu da se ne dopusti da stanje preraste u kaos", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Dvojica političara su pozvala sve uključene strane na suzdržanost i traženje rješenja jedino političkim i diplomatskim putevima i naglasila da je neprihvatljiva nuklearizacija poluotoka, rekao je Peskov.

Sjeverna Koreja je objavila fotografije njihovog čelnika Kim Jong-Una dok pregledava H-bombu koju se može postaviti na novu sjevernokorejsku međukontinentalnu balističku raketu.

Teoretski ona može doseći teritorij Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Donald Trump je upozorio na "vrlo neprijateljske i opasne akcije za Sjedinjene Države".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:22