NOVI HLADNI RAT

PUTIN SE KLADIO NA TRUMPA I - IZGUBIO! Ruski predsjednik u očaju odlučio promijeniti taktiku i vratiti se starim navikama iz SSSR-a

 
 REUTERS

Senzacionalna pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima u studenom prošle godine izazvala je pravu euforiju u Kremlju, rusofili su otvarali šampanjac, a Vladimir Putin zadovoljno je trljao ruke. Ruski predsjednik bio je uvjeren da su Amerikanci konačno dobili predsjednika koji će Rusima priznati da su supersila kakva je nekad bio SSSR i koji će poštivati moćnu vojsku koja je skoro 20 godina bila u zapuštenom stanju...

I Putin je imao pokrića u tim nadama: Trump ga je mjesecima prije izbora hvalio na sve strane i stvarno je izgledalo da će to biti početak jednog divnog prijateljstva. Međutim, devet mjeseci poslije, odnos SAD-a i Rusija je na najnižim granama u zadnjih nekoliko desetljeća, piše NY Times. Putin se kladio na Trumpa, kojemu je prema američkim obavještajcima i pomogao u izbornoj pobjedi, da bi na kraju spektakularno izgubio, analizira ugledni list.

Novi paket sankcija Rusiji, koji je uvjerljivo izglasan u Kongresu, poslao je jasnu poruku u Kremlj da Trump nije svemoguć i da su mu ruke vezane. Istina, Trump još nije potpisao sankcije, ali s obzirom na to da su Senat i Kongres gotovo jednoglasno izglasali odluku, američki predsjednik neće imati previše izbora nego staviti svoj potpis na nacrt zakona, na koji inače ima pravo veta. A kad to napravi, postat će sasvim jasno da će njegova suradnja s Putinom biti - nemoguća.

Prije nekoliko tjedana Putin i Trump odradili su prvi razgovor 'oči u oči'. Naizgled je izgledalo prijateljski, oba predsjednika bila su jako zadovoljna, sastali su se čak i tijekom večere za predsjednike država članica skupine G20, o čemu formalne obavijesti nije ni bilo. Međutim, sada to ispada potpuno nevažno. Kongres nije spreman oprostiti Putinu aneksiju Krima, demokrati optužuju ruskog predsjednika za uplitanje u izbore i za poraz Hillary Clinton, a republikanci su u strahu da njihov predsjednik baš i ne razumije s kime ima posla u Moskvi. Dakle, Trump sve i da nešto hoće s Putinom, ostao je sasvim sam...

Kao odmazdu za sankcije Putin je odlučio protjerati 755 američkih diplomata i taj potez američki obavještajci i službenici vide kao veliku promjenu u taktici ruskog predsjednika. Putin je, po njihovom viđenju, odustao od cyber napada i obavještajnih ratova i okrenuo se metodama iz Hladnoga rata. Informacija o protjerivanju stotina diplomata zbunila je službe u Washingtonu, jer po njihovim izračunima u američkoj ambasadi u Moskvi uopće ne radi toliki broj američkih državljana. Ipak, vjeruje se da su u konačnu brojku uključeni i ruski državljani koji su zaposleni u ambasadi, a s obzirom da njih nije moguće protjerati, kazna će im biti - otkaz.

- Jedan od najvećih ciljeva Vladimira Putina je da Rusija bude tretirana kao nuklearna sila koju će respektirati cijeli svijet. I ne samo respektirati, već i plašiti. U Trumpu je vidio čovjeka koji će mu pomoći u ostvarenju tog cilja - rekla je Angela Stent, ugledna analitičarka sa sveučilišta Georgetown i bivša visokopozicionirana obavještajka u vrijeme administracije Georgea W. Busha.

- Sada se situacija stubokom promijenila. Rusi u nevjerici gledaju kaos u Bijeloj kući, ni sami ne znaju koji će biti sljedeći potez Donalda Trumpa. Zbog toga su strašno nervozni i u nemoći se vraćaju starim navikama. Protjerivanje diplomata je njihova najstarija metoda.

S druge strane, visoki dužnosnik iz Bijele kuće za New York Times tvrdi da Trumpova administracija nije odustala od poboljšanja odnosa s Rusijom, dapače, smatraju da Putinov govor u kojem je najavio protjerivanje diplomata nije bio previše 'bombastičan' i da u cijeloj priči vide priliku za novi preokret.

S tim se ne slaže Rolf Mowatt-Larssen, bivši obavještajac koji je jedno vrijeme proveo i u Rusiji.

- Kratkoročno, nema nikakvih izgleda da se odnosi SAD-a i Rusije promijene. Ovo je novi Hladni rat, ovo traje već neko vrijeme...

Što god se dogodilo u odnosima Trumpa i Putina, glavni problem neće biti riješen godinama. Putinu je veliki cilj bio olabaviti sankcije Amerike i Europe zbog aneksije Krima 2014. godine, a sada ispada da su mu nametnute još teže sankcije.

Upravo zbog toga, američki obavještajci su u strahu da je protjerivanje diplomata tek početak ruske odmazde. Uostalom, bivši direktor FBI-a James Comey prije nego što je smijenjen javno je rekao:

- Uplitanje u američke izbore je tek početak. Vjerujte mi, oni će se vratiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:21