POSTOJI I DRUGA STRANA PRIČE

RADI KAO DOMAR I GODIŠNJE ZARADI 1,6 MILIJUNA KUNA! Svi su mislili da je prevara ili pranje novca, ali uvidom u poslovne knjige ostali su zaprepašteni

 KTVU screenshot

Kalifornijske porezne vlasti i aktivisti za transparentnost ostali su zaprepašteni kada su u papirima pronašli podatak da je domar u željezničkoj kompaniji BART (Bay Area Rapid Transport) u 2015. godini zaradio nevjerojatnih 271.000 dolara (1,65 milijuna kuna)! Naravno, takva suma odmah je potakla sumnje u varanje ili pranje novca, ali uvidom u knjigovodstvene fascikle porezne vlasti su zaključile da je gospodin Liang Zhao Zhang - superčovjek.

Naime, Zhang je ovu nevjerojatnu cifru natukao zahvaljujući prekovremenim satima. Njegova osnovna godišnja zarada je 57.000 dolara plus 14.300 dolara koje dobije na račun putnih troškova i raznih beneficija. Ostatak je nabio na nevjerojatnom broju prekovremenih sati. U knjigama jasno piše da je domar odradio svih 365 dana u godini, a da je većinu tih dana radio prekovremeno. Najfascinantniji podatak je da je u lipnju 2015. godine majstor radio 17 sati dnevno i to 18 dana zaredom!

Robert Fellne
r iz grupe Transparent California kaže da je takvo nešto nemoguće.

- Godinama se bavim ovim poslom i proučavam plaće, ali ovako nešto nikada nisam vidio. Domar koji zarađuje 270.000 dolar godišnje? Pa to je ludnica, potpuno nemoguće. Da, vidio sam koliko je prekovremenih odradio, ali to mi se čini nevjerojatnim, pa on je superčovjek - kaže Fellner koji je odmah odgovore potražio kod šefova u BARTU-u.

A oni kažu da je Liangova plaća - realna!

- Kada pitamo ljude 'tko želi raditi prekovremeno', baš nitko ne diže ruku osim Zhanga. Po mojem mišljenju, on je zaslužio svaki dolar, odličan je radnik - rekao je direktor Roy Aguilera.

Međutim, novinarska ekipa KTVU-a jednostavno nije mogla povjerovati u ovu priču i odlučili su pregledati snimke nadzornih kamera za željezničkih postaja. Ono što su vidjeli je pomalo urnebesno - Zhang je uistinu tamo po cijele dane, čisti, popravlja i pere, ali problem je što dvaput dnevno nestane u - ormaru. Zavuče se u neki ormar i tamo zna ostati i po dva sata.

Unatoč tom otkriću, u BART-u ne daju na svog vrijednog zaposlenika. Imaju objašnjenje i za vrijeme provedeno u ormaru.

- Pa on je domar! Tko zna što radi tamo, možda ga čisti i popravlja. Pa što i da ponekad odmori unutra, i on je čovjek! Kako god bilo, mi smo s njime prezadovoljni - rekao je Aguilera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:46