PARLAMENTARNI IZBORI

RASPLET ZBOG KOJEG SE U SRBIJU HVATAJU ZA GLAVU Koalicija koju vode bivši ratni zapovjednici Kosova slavila na izborima, Haradinaj proglasio pobjedu

Ramuš Haradinaj
 REUTERS

I građani Kosova izašli su na prijevremene parlamentarne izbore i, kako su pokazale prve izlazne ankete na televiziji Klan Kosova, odabrali koaliciju Pan, na čelu s Demokratskom strankom. Agencija DPA izvijestila je o slabom odazivu, ali i da izbori prolaze bez incidenata. Predizborne ankete predviđale su pobjedu koalicije koju vode bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u ratu protiv srpskih snaga 1998. - 1999. godine. Jedan od njih, bivši premijer Ramuš Haradinaj, koji je rušio vladu, obećao je novi granični sporazum s Crnom Gorom. Haradinaj je na konferenciji za medije nakon zatvaranja birališta proglasio pobjedu, izjavljujući da je koalicija Pan uvjerljivo pobijedila. Prve ankete koaliciji su dale 40 posto glasova.

Opozicijska stranka Samoopredeljenje prema istim podacima sama je osvojila 30 posto glasova, što je fantastičan rezultat, navodi se, dok se koaliciji pod vodstvom Demokratske lige Kosova (dosadašnjeg premijera Ise Mustafe) davalo 27 posto. Novi izlazak na birališta godinu dana prije roka događa se zbog izglasavanja nepovjerenja dosadašnjoj koalicijskoj vladi Demokratske stranke (PDK), iz koje je kosovski predsjednik Hashim Thaçi, i Demokratske lige (LDK) Ise Mustafe. Razlog za nove izbore bio je nepopularni sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom, preduvjet u procesu približavanja Kosova Europskoj uniji. Devet godina poslije Međutim, Kosovo je devet godina nakon rata sa Srbijom i dalje jedina zemlja Zapadnog Balkana koja treba vizu za ulazak u EU. Preuzeta međunarodna obveza o novoj demarkacijskoj liniji između Crne Gore i Kosova bila je izravni uvjet za ukidanje viznog režima građanima Kosova. No, Mustafina se vlada zbog pokušaja ratificiranja tog sporazuma suočila s jakim uličnim prosvjedima.

Glasanje o nepovjerenju velikoj koaliciji zatražila je oporbena Inicijativa za Kosovo, a podržala ju je Alijansa za budućnost Kosova (AAK) koju vodi Haradinaj te Samoopredjeljenje. No, za nepovjerenje i rušenje vlade bilo je i 12 zastupnika vladajućih stranaka. Uoči novih izbora sve su stranke isticale kako će poboljšati gospodarstvo i povećati plaće. Naime, Kosovo muče elementarne stvari. Nezaposlenost je 33 posto, a još je gora ako se gleda samo mlade od kojih posla nema 60 posto. Čak 20 posto BDP-a čine novčane doznake kosovskih radnika iz inozemstva. Deseci tisuća “sretnika” rade u inozemstvu, a drugi bi rado nekamo emigrirali.

Obećanja, obećanja Političari im u međuvremenu obećavaju sve i svašta. Neki su čak govorili kako će rast biti osam posto - što bi bilo najviše u Europi - te da će povećati plaće u javnom sektoru za 40 posto. Trenutačno je prosječna plaća zaposlenika države 300 eura mjesečno, a stopa siromaštva u zemlji 30 posto. Kadri Veseli, predsjednik najveće stranke PDK, koju je vodio Thaçi dok nije postao predsjednik, poručio je pristašama da će "Kosovo biti Švicarska Balkana". Izbori se događaju u osjetljivo političko vrijeme jer bi Sud za ratne zločine u Den Haagu za progon pobunjeničkih vođa optuženih za ratne zločine mogao idućih dana optužiti neke istaknute političare, piše agencija DPA. Mnogi od današnjih političkih vođa, uključujući Thaçija i Haradinaja, bili su zapovjednici OVK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:19