'GLOBAL LAUNDROMAT'

RAZOTKRIVEN VELIKI FINANCIJSKI SKANDAL Zamračeno 740 milijuna dolara za kriminalce povezane s ruskim vlastima, dio novca prošao i kroz Hrvatsku?

London, financijski centar grada - City
 Colin / Wikimedia / Creative Commons

Britanske banke sudjelovale su u velikoj operaciji ruskih kriminalaca, povezanih s ruskim vlastima i tamošnjom tajnom službom FSB-om, u kojoj je oprano gotovo 740 milijuna dolara, ekskluzivno je otkrio britanski Guardian.

U tekstu koji potpisuju Luke Harding, Nick Hopkins i Caelainn Barr navodi se da je u skandal uključeno 17 banaka, među njima HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays i Coutts. Oni se sada suočavaju s pitanjima jesu li i koliko su znali o međunarodnoj shemi pranja novca i zašto nisu odbili provesti sumnjive transfere novca.

Prema dokumentima koje su vidjeli novinari Guardiana, između 2010. i 2014. godine je iz Rusije izneseno najmanje 20 milijardi dolara, a potencijalno čak i 80 milijardi, smatraju neki detektivi. Jedan od visokopozicioniranih istražitelja za Guardian je rekao da je "novac ili ukraden ili kriminalnog podrijetla".

Opsežna operacija nazvana je "Global Laundromat" (globalna praonica novca), a istražitelji i dalje nastoje identificirati bogate i politički utjecajne Ruse koji stoje iza cijelog "projekta". Prema njihovim procjenama, u operaciju je uključeno oko 500 osoba, među kojima su ruski oligarsi, bankari iz Moskve i osobe koje rade ili su povezane s ruskom obavještajnom službom FSB, nasljednicom KGB-a. Između ostalog, zna se da je u upravi jedne od moskovskih banaka uključenih u prevaru sjedio Igor Putin, rođak ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Što se tiče kompanija registriranih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su sudjelovale u operaciji, njihovi stvarni vlasnici su nepoznati zbog anonimnosti koju im pružaju kontroverzni zakoni koji reguliraju offshore bankarstvo.

Globalnu operaciju pranja novca razotkrili su Projekt istraživanja organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP) i Novaja Gazeta, a oni su do ključnih dokumenata došli preko anonimnih izvora. U dokumentima se nalaze detalji o najmanje 70.000 bankovnih transakcija, od kojih je 1.920 prošlo kroz britanske i 373 kroz banke u SAD-u - prema Guardianu, navodno su skupljeni tijekom trogodišnje istrage o pranju novca koju su provodili policajci u Moldaviji i Latviji. Naime, Rusi koje se sumnjiči da su visokopozicionirani kriminalci ili su s njima povezani, su preko banaka iz tih država, notornih zbog sudjelovanja u pranju novca, poslali milijarde dolara u razdoblju obuhvaćenom istragom.

Na kraju je trag istražitelje odveo do 96 država i cijele mreže firmi anonimnih vlasnika, od kojih je većina registrirana u Londonu. Raširenost operacije je zabezeknula istražitelje koji su, između ostalog, otkrili da su britanske banke provele transakcije u vrijednosti od 738,1 milijuna dolara, a za koje se sumnja da su kriminalnog podrijetla.

Daleko najveći iznos, 545,3 milijuna dolara, prošao je kroz banku HSBC, uglavnom kroz njihovu branšu u Hong Kongu. Royal Bank of Scotland provela je sumnjivih transakcija u vrijednosti od 113,1 milijuna dolara, dok je Coutts (banka koju koristi britanska kraljica Elizabeta II), prihvatio 32,8 milijuna dolara sumnjivih uplata kroz svoj ured u Zürichu.

Iz Guardiana su povodom ovog otkrića kontaktirali predstavnike svih banaka koje su uključene u skandal - oni nisu zanijekali autentičnost dokumenata, ali su odreda ustrajali na tome da se striktno pridržavaju pravila koja služe suzbijanju pranja novca.

Iz članaka koji su dosad objavljeni u Guardianu i nekim drugim medijima nema detalja o eventualnim transakcijama koje su završavale u Hrvatskoj, no na interaktivnoj karti objavljenoj na stranici OCCRP-a, vidljivo je da je prema Hrvatskoj otišlo sedam transakcija ukupne vrijednosti 507.458 američkih dolara. Nikakvih drugih detalja o ovim transakcijama nema.

Slovenski list Delo izvijestio je da je u Sloveniju tijekom dvije godine putem 56 transakcija povezanih s ovom aferom prispjelo oko 15 milijuna eura i to na račune osam banaka. List je jedino dobio reakciju iz Nove Ljubljanske banke (NLB) u kojoj kažu da su dobili informacije o sumnjivim transakcijama te da su reagirali u skladu s propisima o sprečavanju pranja novca.

Za samo tri primatelja novca utvrdili su da su financijska sredstva dobili za neki obavljeni posao, dok za ostale to nije bilo moguće utvrditi, ali su otkriveni elementi koji daju za naslutiti da su te osobe bili 'vijci' u velikoj mašini za pranje novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:57