OPASNOST

RODITELJI, OPREZ! Igračke koje kupuju i Hrvati lako je hakirati i preko njih razgovarati s djecom

 
Furby Connect, Toy-Fi Teddy, i-Que Intelligent Robot Cloud pet

Ove godine mnogi će mališani ispod božićnih jelki među mnoštvom poklona pronaći i posljednji hit industrije igračaka, takozvane pametne igračke koje je moguće povezati na mobitel.

Djeci su one interesantne jer imaju svojevrstan sustav vlastite inteligencije odnosno mogu učiti, ponašati se prema određenim obrascima, čak i mijenjati odluke na temelju vanjskih podražaja.

Ipak, britanska udruga za zaštitu potrošača Which? otkrila je da su pametne igračke, osim djeci, zanimljive i strancima koji se, pokazala je britanska istraga, vrlo jednostavno mogu spojiti na pojedine modele igračaka, pa čak i direktno komunicirati s djecom.

Niska razina

Ovaj proboj sigurnosti otkriven je nakon što je Which?, u povodu približavajućih blagdana i činjenice da će se na račun industrije igračaka ubrzo sliti velika lova, angažirao hakere koji su dobili posebnu zadaću: pokušati “provaliti” u sustave najpoznatijih modela pametnih igračaka i tako provjeriti koliko zapravo sigurne.

Istraga je vrlo brzo iznjedrila četiri izrazito nesigurna modela popularnih pametnih igračaka koje imaju vrlo tanku, gotovo nepostojeću razinu sigurnosti.

To su Furby Connect, i-Que Intelligent Robot, Toy-Fi Teddy i Cloud pets, sve redom pametne igračke na koje se stranci mogu spojiti uz vrlo malo računarnog znanja, a nakon toga i direktno komunicirati s djecom.

Konkretnije, testiranja su otkrila da niti jedan od četiri modela igračaka nema sigurnu Bluetooth vezu, što u konačnici znači da se haker, u blizini od 10 do 30 metara od igračke, na nju može spojiti bez ikakvog PIN-a ili nekog drugog oblika autentifikacije.

Nakon početnog spajanja dalje nije potrebna gotovo nikakva razina računarnog znanja da bi se putem igračke uspostavila komunikacija s djetetom, zbog čega je Which? trgovcima već poslao zahtjev da sa svojih polica povuku nesigurne modele i prestanu ih prodavati djeci i roditeljima.

Furby Connect, mali plišanac velikih očiju, nesiguran je iz razloga što se na njega, bez fizičke interakcije, putem mobitela ili laptopa može spojiti svatko na udaljenosti do 30 metara te djetetu puštati audiodatoteke. Britanski hakeri uspjeli su se također spojiti na Cloud pet igračku te nakon toga djeci puštati svoje glasovne poruke, a posebno se nesigurnom pokazala igračka i-Que robot.

Izgovori proizvođača

Zanimljivo, autor igračke je Genesis Toy, proizvođač već ranije u Njemačkoj zabranjene igračke Cayla, također zbog sumnji u mogućnost hakiranja. Posljednja u nizu nesigurnih igračaka je i Toy-Fi Teddy, medvjedić putem kojeg stranac vrlo jednostavno može razgovarati s vašim djetetom

To je izazvalo zabrinutost kod većine, osim kod proizvođača.

“Tehnički je možda moguće da se netko nepozvan spoji na igračku, ali tome ipak mora prethoditi određeni slijed događaja, što mogućnost zlouporabe znatno otežava”, poručili su iz tvrtke Vivid Imaginations, distributera i-Que robota, a sličnog su stava i u Hasbrou koji proizvodi Furbyja.

“Da bi netko doista uspio postići ono što su pokazali istražitelji Whicha?, prethodno je potrebno zadovoljiti cijeli niz uvjeta pa tako i redizajnirati igračku te stvoriti novi program, i to sve na samo nekoliko metara udaljenosti od igračke, dok je ona uključena. Sigurni smo u način na koji smo razvili naše igračke i djeci omogućili sigurnu i nesmetanu igru”, poručili su iz kompanije.

Cloud pets

Britanski hakeri uspjeli su se spojiti na Cloud pet igračku i nakon toga djeci puštati svoje glasovne poruke.

Furby Connect

Na njega se svatko može spojiti putem mobitela ili laptopa te djetetu puštati audiodatoteke.

i-Que Intelligent Robot

Ispostavilo se da se svatko tko skine aplikaciju za robota može spojiti na igračku i razgovarati s djetetom.

Toy-Fi Teddy

Preko medvjedića, koji je povezan s mobitelom ili laptopom, stranac jednostavno može razgovarati s djetetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:52