ČUDESNO OTKRIĆE

RONILAC SASVIM SLUČAJNO RAZRIJEŠIO MISTERIJ KOJI MUČI POVJESNIČARE 66 GODINA? U moru kraj obale Aljaske pronašao izgubljenu nuklearnu bombu

 Royal Aviation Museum of Western Canada, Facebook

Sean Smyrichinsky ronio je kraj obale Britanske Kolumbije u Kanadi kada je naišao na ogromnu metalnu napravu koja je izgledala kao leteći tanjur. Odgovorni ronilac svoje otkriće prijavio je nadležnim službama, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo obrane Kanade došlo je do zaključka kako se vjerojatno radi o izgubljenoj američkoj nuklearnoj bombi.

Vjeruje se da je bomba izgubljena 1950. godine kada se u tom dijelu srušio američki bombarder B-36. Također, iz ministarstva su objavili kako su na mjesto senzacionalnog pronalaska poslali brodove i naglasili da je malo vjerojatno da bomba sadrži nuklearni materijal.

Smyrichinsky je rekao da je na bombu naišao roneći između otoka Pitt kraj granice s Aljaskom.

- Bila je veća od bračnog kreveta, savršeno ravna na vrhu i malo zaobljena na dnu. U sredini je imala veliku rupu - rekao je ronilac za BBC.

- Kada sam došao na obalu, prijateljima sam rekao da sam pronašao leteći tanjur. Oni su mislili da se šalim, ali odmah sam znao da tamo leži nešto jako čudno...

Smyrichinsky je nekoliko dana po gradu tražio nekoga tko bi mogao znati nešto više o objektu pod morem. Na kraju je sreo svog prijatelja koji na tom području živi godinama.

- Možda si pronašao nuklearnu bombu koju su Amerikanci izgubili u 50-ima!?

Pozadina priče o izgubljenoj bombi muči povjesničare više od pola stoljeća. Američki bombarder srušio se 1950. godine na letu do vojne baze u Teksasu. Avion je bio u tajnoj misiji simuliranja nuklearnog napada, kod sebe je imao bombu Mark IV, a vježba je trebala pokazati može li avion uopće nositi takav glomazni teret. Međutim, nakon nekoliko sati leta, motori zrakoplova su se zapalili, a posada je morala iskočiti padobranom. Jedan član posade, 17-godišnji mladić, nije uspio preživjeti...

Američka vojska je poslije objavila da je bomba bila napunjena samo TNT-om, ne i plutonijem. Dakle, nuklearna eksplozija nije bila moguća. Posada je prije iskakanja upalila autopilot i uputila avion da leti prema oceanu. Međutim, tri godine poslije olupina aviona je pronađena duboko na kopnu.

Dirk Septer, povjesničar specijaliziran za vojno zrakoplovstvo, rekao je da su Amerikanci pronašli zrakoplov, ali nisu imali pojma gdje je bomba.

- To je bio misterij za sve. Ali znam da su Amerikanci u to vrijeme bili paranoični da će tu bombu Rusi pronaći - rekao je Septer za BBC.

Preživjeli članovi posade rekli su da su bombu ispustili u ocean bojeći se još veće tragedije.

Međutim, Septer ne vjeruje da je ronilac pronašao izgubljenu bombu iz 1950. godine.

- Otprilike znamo gdje se avion srušio, što će reći da je lokacija potpuno kriva. Što god je našao, to nije nuklearna bomba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:56