KRUCIJALNI IZBORI

RUSI I SRBI ŽELE SRUŠITI S VLASTI MILA ĐUKANOVIĆA! Sudbonosni trenuci u Crnoj Gori, moguća su dva uznemirujuća scenarija

Velika je zabrinutost da bi opozicija u slučaju poraza mogla izazvati nerede, a Vlada, ako   izgubi, opstruirati prijenos vlasti
 Branimir Boban / Cropix

Crna Gora je opet pred (još jednim) sudbonosnim izborima. A takvi su od 1996. godine kad se, sadašnji nenadmašni lider Crne Gore Milo Đukanović odrekao svog nekadašnjeg političkog mentora Slobodana Miloševića.

Sporni NATO

I ovaj se put na izborima sukobljavaju dvije nepomirljive struje - procrnogorska, ojačana skorim članstvom u NATO-u, i radikalna prosrpska, ojačana proruskim interesom. Zato ni ovaj put ni socijalni ni politički programi nisu u igri. Ponovno je “biti ili ne biti” ili kako kaže Milo Đukanović - nije pitanje tko će biti na vlasti, nego hoće li Crne Gore uopće biti. Fatalistička i apokaliptična kampanja opstanka opet je na djelu. Dakle, u nedjelju 16. listopada stanovnici će na 17 lista (koje okupljaju 34 stranke) izabrati 81 zastupnika na sljedeće četiri godine. Analitičari ne isključuju dva moguća postizborna uznemirujuća scenarija - ako ponovno održi pobjedu DPS Mila Đukanovića, prosrpsko-ruska oporba (radikalna Demokratska fronta četničkog vojvode Andrije Mandića koja ne krije “rusku podršku” i umjerenija prosrpska koalicija Ključ bivšeg jugoslavenskog veleposlanika Miodraga Lekića) mogla bi izazvati nerede, ali se spominje da bi u slučaju da DPS više ne bude mogao okupiti većinu, on mogao opstruirati prenos vlasti na oporbu kojoj kao nikada do sada daju šanse da bi mogla ugroziti gotovo 26-godišnju vlast Mila Đukanovića.

Neovisnost

Činjenica je da se prosrpske stranke okupljene u DF-u i Ključu nikada nisu pomirile s crnogorskom neovisnošću pa je stalno osporavaju. No, ovaj put osnovna je linija izbora članstvo Crne Gore u NATO-u i Kosovo, a važan je međunarodni dodatak tom napetom izbornom procesu upletenost Rusije. Naime, Milo Đukanović otvoreno je optužio prosrpsku oporbu da je na platnom spisku Moskve, a da sredstva dolaze preko Srbije, Republike Srpske i SPC-a. I zamjenik generalnog tajnika vladajuće Putinove stranke Ujedinjena Rusija Sergej Železnjak zaželio je pobjedu Demokratskoj fronti. Rusija je vrlo bolno primila vijest da će se Crna Gora učlaniti u NATO i podigla veliku prašinu oko toga.

Sam na izbore

Milo Đukanović prvi put izlazi na izbore sam, bez dosadašnjeg partnera SDP-a koji samostalnim izlaskom riskira neprelazak praga pa će se Đukanović možda morati osloniti samo na manjinske stranke (bošnjačku, albansku i hrvatsku). Pretpostavlja se da bi rusko-srpski igrači Ključ i DF mogli koalirati i ugroziti DPS koji će najvjerojatnije osvojiti pojedinačno najviše mandata. Đukanović stoga nastoji mobilizirati procrnogorski dio glasača pa će vjerojatno mnogi Crnogorci (ponovno) “začepiti nos” i progledati kroz prste optužbama na račun Đukanovića o korupciji, nepotizmu i gubernatorskom ponašanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:31