HALIFA HAFTAR

RUSI NAKON SIRIJE BACILI OKO NA LIBIJU Na svoj nosač aviona doveli vođu pobunjenika koji se bore protiv vlade sastavljene pod pokroviteljstvom UN-a

 REUTERS/Magharebia/Flickr

Vojni zapovjednik istočne Libije Halifa Haftar posjetio je u srijedu ruski nosač zrakoplova na Sredozemnom moru, objavili su ruski mediji, što se tumači kao znak ruske potpore pobunjenicima koji se protive libijskoj vladi sastavljenoj pod pokroviteljstvom UN-a.

Haftar je primljen na nosaču Admiral Kuznjecov koji se vraća iz Sirije u Rusiju.

Pozdravili su ga časnici, obišao je brod i potom putem video-veze razgovarao s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom o borbi protiv terorizma na Bliskom istoku, objavilo je rusko ministarstvo obrane, a prenosi agencija RIA.

Libija je podijeljena na frakcije na istoku i zapadu zemlje koje podržavaju suparničke vlade i parlamente.

Haftar, koji podržava istočni parlament i vladu, bori se već dvije godine sa svojom Libijskom nacionalnom vojskom protiv islamista i drugih boraca u Bengaziju i drugdje na istoku zemlje. Mnogi smatraju da želi preuzeti vlast u zemlji.

U studenome prošle godine sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi kada je zatražio rusku pomoć u borbi protiv islamista u Libiji. Kremlj mu nije obećao vojnu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:14