UTRKA U NAORUŽANJU

RUSIJA OSNIVA VOJSKU BUDUĆNOSTI 'Neka se oni brane od nas! Trebaju nam ovakvi specijalisti, traje borba za umove ljudi'

 Pascal Rossignol / Maxim Shemetov / Sergej Karpukhin / Reuters

Odnosi Rusije i Zapada ponovno su zakuhali. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pred zastupnicima Dume govorio je o planovima i modernizaciji ruske vojske u ovim napetim okolnostima. Najavio je razmještanje divizije na spornim Kurilskim otocima uz japansku granicu, ali i osnivanje “informacijsko-informatičkih postrojbi”, zaduženih, kako je rekao, za “kontrapropagandu”, a u ruskim medijima već nazvanih “cyber vojska”.

Iako se u Moskvi nakon pobjede Donalda Trumpa otvarao šampanjac i najavljivao kraj NATO-a ili makar njegova kriza slična onoj u EU nakon Brexita, čini se, barem zasad, da su odnosi Rusije i NATO-a na istoj meti i istom odstojanju, ako ne i gorem, nego u vrijeme drugog Obamina mandata. Naime, NATO pojačava snage u Istočnoj Europi, a pojavio se i zahtjev za ponovnu instalaciju nuklearnih raketa srednjeg i kratkog dometa.

Hladni rat

Prema pisanju Komersanta, Sergej Šojgu je naglasio da se konfrontacija NATO-a i Rusije pojačava te se odnosi mogu usporediti s onima u vrijeme hladnog rata. No, priznao je da vojska mora “obratiti pažnju na ekonomsku krizu” koja je počela ugrožavati realizaciju obrambenih programa. Unatoč tome, ali i smanjenju obrambenog proračuna, govorio je o modernizaciji naoružanja ruske vojske. U njegovu je izlaganju najviše pažnje izazvala najava osnivanja “cyber vojske” za koju su u Rusiji još donedavno tvrdili da ne postoji. - Propaganda treba biti pametna, pismena i efikasna - ističe Šojgu. Zato su, dodaje, stvorene snage za informacijske operacije, koje će biti jače i efikasnije od prijašnje uprave koja se bavila kontrapropagandom.

- Danas je važnija pobjeda u informacijskom sukobu, nego u klasičnom vojnom sukobu - izjavio je, nakon Šojgua, bivši načelnik Glavnog stožera ruske vojske Jurij Balujevski. - To je beskrvni sukob, ali efekt zna biti učinkovitiji od svakog ubojitog oružja jer može paralizirati sva tijela vlasti u državama protivnicama - dodao je oduševljeno Balujevski koji te postrojbe naziva “vojnicima nevidljivog fronta”.

Ruski ministar obrane rekao je da se takve “snage” osnivaju kako bi se Rusija obranila od cyber i propagandnih napada sa Zapada, odnosno isključivo u obrambene svrhe, ali dio ruskih generala nije se složio s tom ministrovom ocjenom jer smatraju da Rusija i tu mora imati inicijativu.

'Neka se brane'

- Neka se oni brane od nas - poručio je predsjednik Akademije za geostratešku problematiku, general-pukovnik Leonid Ivašov. - Treba stvoriti svojevrsni državni stožer koji se ne bi bavio samo zapadnom kontrapropagandom, nego bi planirao informacijsko-psihološke ofenzivne operacije - istaknuo je Ivašov. Šef parlamentarnog Odbora za obranu, Vladimir Šamanov, izjavio je da su “informacijske snage” važan segment nacionalne obrane, isto kao i nuklearni i svaki drugi vojni potencijal, jer je “informacijski rat sastavni dio opće konfrontacije”. - Trebaju nam specijalisti koji otkrivaju inozemne diverzije u elektroničkim, novinskim i televizijskim platformama - napomenuo je Šamanov.

Zamjenik predsjednika Ureda za obranu i sigurnost Vijeća Federacije, Franc Klincevič, rekao je da Rusija danas ima puno problema s dezinformacijama koje Zapad ubacuje u ruski informacijski prostor.

- Danas je informacijska konfrontacija u prvom planu. Traje borba za umove i svijest ljudi - ustvrdio je Balujevski.

General Ivašov, pak, pojasnio je kako je danas najvažnije destruirati protivnikovu ekonomsku i vojnu moć, pokolebati i demoralizirati stanovništvo i ljudske vojne potencijale te diskreditirati domicilne političke čelnike, stoga poziva Šojgua da “Rusija prijeđe u napad u cyber ratu”. Prema propagandistima, treba unijeti potpunu zbrku u informacijski prostor. Kao glavne ruske informacijsko-propagandne poluge na Zapadu identificirani su TV postaja Russia Today (RT) i agencija Sputnik. Nedavno je i glavna urednica RT-a, Margarita Simonjan, izjavila da će RT i dalje inzistirati na “alternativnoj informaciji” svoje postaje, ne ulazeći u to je li ta informacija točna ili ne. No, svakako da je svijet ušao u nov način ratovanja, koji je sada istupom ministra Šojgua dobio i legitimitet.

Šojgu je objavio da je modernizirano gotovo 62 posto postojećeg naoružanja i opreme ruske vojske. Pohvalio se da je Rusija konačno sva premrežena radiolokacijskom mrežom koja će odmah alarmirati o svakom eventualnom ili potencijalnom raketnom napadu na bilo koji dio Rusije. Uz to, rekao je da je postavljena 41 nova balistička raketa. - Oružane snage formirale su 38 vojnih postrojbi bespilotnog zrakoplovstva, a broj takvih letjelica prelazi dvije tisuće - rekao je Šojgu.Ministarstvo obrane se protivi uvođenju “predvojničke nastave” jer ne treba “dodatno militarizirati društvo”, ali hvali tzv. domoljubne vojne parkove za mlade, u kojima će se sagraditi maketa nacističkog Reichstaga kako “ne bi napadali bilo što”.

Njemačka za vojsku daje 40 milijardi eura

Zbog sve veće napetosti u Europi i obnovljene utrke u naoružanju Njemačka će do 2024. povećati broj vojnika za 20 tisuća te će njezina armija brojati nešto manje od 200 tisuća pripadnika. Zbog svega toga je Njemačka već 2016. godine povećala svoj vojni proračun, iako je još uvijek manji od dva posto BDP-a. Vojni proračun u 2017. je povećan na 37 milijardi eura, a do 2020. dosegnut će nešto manje od 40 milijardi eura. Dodatno će se uložiti još oko pet milijardi eura u istraživački razvoj. Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen izjavila je da Bundeswehr “treba ljude kao nikada dosad” te da su prioriteti njemačke vojske borba protiv terorističke organizacije Islamska država, vojne misije u Maliju i Afganistanu te sudjelovanje u NATO-ovim misijama u baltičkim zemljama. Njemačka će u Litvi imati kontingent od 450 vojnika. (V.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:48