NOVA PROVOKACIJA ATOMSKOG KIMA

SJ. KOREJA ISPALILA NOVI PROJEKTIL PREMA JAPANU, NA SJEVERU DRŽAVE OGLASILE SE SIRENE 'Ovo je prijetnja svjetskom miru, ne možemo to više tolerirati'

 REUTERS

Sjeverna Koreja ispalila je u petak ujutro po lokalnom vremenu (četvrtak kasno navečer po hrvatskom) balistički projektil s lokacije istočno od glavnog grada Pjongjanga koji je preletio sjeverni japanski otok Hokkaido i završio oko dvije tisuće kilometara istočnije u Tihom oceanu, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, a u međuvremenu su potvrdile vlasti u Seulu, Japanu i Washingtonu.

Samo nekoliko minuta nakon lansiranja još uvijek neidentificirane rakete, za koju se vjeruje da je bila srednjeg dometa, javna japanska televizija NHK prekinula je redovno emitiranje, a voditelji su gledateljima počeli čitati upute vlasti za ponašanje u slučaju da na tlu uoče dio rakete koji je eventualno pao. Naredili su im da se sumnjivim predmetima ne približavaju jer bi mogli biti opasni.

Istovremeno, diljem Hokkaida začule su se sirene, a zahvaljujući sustavu uzbunjivanja u hitnim situacijama, građanima na tom području počele su stizati SMS poruke s uputama da se sklone na sigurno.

Japanske su vlasti u prvom priopćenju nakon ispaljivanja sjevernokorejske rakete navele da nije došlo do aktiviranja sustava za presretanje projektila, a dodale su i da će poduzeti sve mjere da zaštite sigurnost japanskog naroda te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom.

Ubrzo nakon sjevernokorejskog poteza Južna Koreja je lansirala vlastiti balistički projektil, koji je pao u njezine teritorijalne vode. Bila je to vježba koja je Pjongjangu trebala pokazati da je Seul spreman za borbu bude li za to potrebe.

- Raketa nije predstavljala opasnost za sjevernu Ameriku niti za pacifički američki teritorij Guam, rekao je u priopćenju zapovjednik Dave Benham, glasnogovornik američkog pacifičkog zapovjedništva.

Predsjednik SAD-a Donald Trump informiran je o najnovijem sjevernokorejskom lansiranju, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Sjedinjene Države zatražile su od Kine i Rusije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja.

- Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije, rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson. Dodao je da Kina opskrbljuje Sjevernu Koreju velikim količinama nafte, a da je 'Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja objavilo je da će održati hitnu sjednicu u petak u 21 sat po hrvatskom vremenu, rekli su diplomati. Sjednica se održava na zahtjev SAD-a i Japana.

Japan je najoštrije osudio najnovije lansiranje i kazao da ne želi tolerirati ponovljene provokacije te da je prosvjedovao kod Sjeverne Koreje. Premijer Shinzo Abe rekao je da Sjeverna Koreja prijeti svjetskom miru i naglasio da se sankcije UN-a Sjevernoj Koreji moraju čvrsto nametnuti.

Japan 'nikada neće tolerirati opasne provokativne akcije Sjeverne Koreje koja prijeti svjetskom miru', naglasio je Abe novinarima. Glasnogovornik njegove vlade Yoshihide Suga rekao je da Japan želi djelovati zajedno sa SAD-om, Južnom Korejom i drugim zemljama 'kako bi se na adekvatan način odgovorilo' na najnoviji čin Pjongjanga.

Pjongjang je i 29. kolovoza ispalio projektil koji je preletio Japan, a koji je također pao u ocean, ali na lokaciji oko 1200 kilometara od Japana. Činjenica da je novi projektil letio 800 kilometara dalje mogao bi biti dokaz da Pjongjang doista posjeduje rakete koje mogu dosegnuti američki pacifički otok Guam.

Nekoliko dana nakon ispaljivanja u kolovozu, koje je zaprepastilo svijet, u Sjevernoj je Koreji uslijedio i test nuklearne bombe zbog čega je Vijeće sigurnosti UN-a prije nekoliko dana režimu Kim Jong-una nametnulo nove sankcije.

Do najnovijeg lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem 'potopiti' Japan i svesti Sjedinjene Države 'na pepeo i mrak' zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se uvode nove sankcije protiv Pjongjanga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:54