ENERGETSKA UČINKOVITOST

SKANDINAVSKA REVOLUCIJA Razvija se potpuno nov koncept grijanja kućanstava uz pomoć interneta, u kojem bi i računi građana bili dramatično manji

 
Stockholm
 Profimedia, Alamy

Velike prostorije u kojima se čuvaju moćni kompjutorski serveri izuzetno su važne za svaki aspekt naših života koji je digitaliziran. Od društvenih mreža, medija, banaka i mnogo drugih stvari. No, mogu li te ogromne baze podataka služiti još nečemu?

Švedska misli da mogu, piše Erin Biba za BBC. Njezin cijeli tekst možete pročitati na ovom linku, dok vam mi donosimo kraći sažetak. Kako piše Biba, toplina koju serveri generiraju prilikom svojeg rada već grije kuće u Stockholmu. Kako to funkcionira?

Ako se prošećete prostorijom u kojoj se nalaze serveri primijetit ćete da je zrak suh i hladan, a prašine nema na vidiku. Sve je puno kablova, a rad računala poprilično je glasan.

To se događa zato jer se kompjutori brzo ugriju tijekom rada. Da bi se ohladili i normalno funkcionirali, potrebno je jako mnogo ventilatora. Samo pokušajte zamisliti toplinu koju generira vaše računalo kod kuće, uz to da je ovdje u pitanju cijelo skladište znatno jačih računala koja su sva spojena i neprestano rade 24 sata dnevno.

Njihovo hlađenje vrši se uz pomoć hladne vode i mnogo ventilatora koji upuhuju hladan zrak u računala i topli zrak izvan njih. Ta se toplina u pravilu odbacuje, iako je riječ o iskoristivoj energiji.

Projekt Stockholm Data Parks, u partnerstvu s gradskim vlastima i gradskom agencijom za grijanje Fortum Värme, počeo je s iskorištavanjem te energije. To rade na sljedeći način: hladna voda preko cijevi ulazi u prostorije sa serverima gdje se koristi za stvaranje hladnog zraka, koji se potom upuhuje prema serverima kako bi ih ohladio. Voda, koja se zagrijala tijekom procesa hlađenja servera, se nakon toga cijevima vraća u postrojenje Fortuma gdje se dalje distribuira za grijanje domova.

Pritom Švedska nije jedina država koja je iskoristila tu ideju, već se to na manjoj razini već radi i u Finskoj, Francuskoj, SAD-u i Kanadi. No, Švedska želi princip proširiti na cijelu zemlju. Već sljedeće godine Stockholm Data Parks grijat će 2500 domova, a dugoročni cilj im je da u 2035. na taj način osiguravaju 10 posto grijanja za cijeli grad. Kako kažu iz projekta, 10 MW energije dovoljno je da grije 20.000 stanova, a tipični serverski centar Facebooka koristi oko 120 MW.

Najbolje od svega je što na ovaj način zarađuju i tvrtke koje upravljaju centrima u kojima su serveri smješteni jer prodaju inače odbačenu energiju, a s druge strane se korisnici grijanja mogu nadati znatno nižoj cijeni zbog dodatnog izvora energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:07